Передплата 2024 «Добра кухня»

Сезон фейхоа

Гранати, хурму та мандарини ми купуємо і не задумуємося, що це і як його їсти.

А от на фейхоа мало хто звертає увагу, побачивши на ринку. Хоча саме зараз плоди фейхоа мають зайняти своє місце в нашому раціоні. Адже таку вітамінну ягоду купити можна на початку листопада і лише до середини грудня.

За СВОЇМ виглядом фейхоа схожа на великий аґрус, її темно-зелена шкірка трохи гірка. Продавці радять не зрізати її, бо саме в ній багато йоду. Ніжна желеподібна серединка плоду за смаком нагадує недостиглу суницю.

На Краківському ринку фейхоа продає уродженка Азербайджану Моніка (на фото), яка живе в Україні і розмовляє українською. На табличці біля купки плодів написано від руки, що фейхоа лікує онкологічні захворювання, пієлонефрит, атеросклероз та сприяє підвищенню імунітету.

— А дітям її можна їсти? — цікавиться у продавчині молода жінка.

— Фейхоа дуже корисна і не є алергійним фруктом, тому не варто боятися давати її дітям, — усміхнено відповідає пані Моніка, — навіть якщо ви з’їсте тільки м’якоть фейхоа, то гіркувату шкірочку засушіть і потім заварюйте разом із чаєм.

Студентка Дарина не роздумуючи купує кілограм фейхоа:

— Це для моєї подруги. Лікар-ендокринолог порадила їй ще влітку не забути купити восени цей фрукт. Адже фейхоа корисна і при захворюваннях щитовидної залози. Та й собі візьму для кращого травлення, а то студентська їжа підвищує ризик захворіти на гастрит...

Коли ви купили фейхоа і вона дуже тверда, залиште в теплі на кілька днів, щоб достигла. Зрілі плоди м’які на дотик, а серединка фрукта має бути прозорою. Якщо вона коричнева, це означає, що плід зіпсований, перестиглий.

На Краківському більші плоди коштують по 80 грн., а схожі на горіх — 30 грн. Дешевше можна знайти на «Добробуті» — більші ягоди по 70 грн., але завезені до нас не з Азербайджану, а з Грузії. А от дрібніша фейхоа тут по 45 грн. На Галицькому та міні-ринку, що на проспекті Чорновола, продавці фруктів кажуть, що ще рано шукати фейхоа. Потрібно, радять, приходити десь у середині листопада...

Одна ягода фейхоа містить:

Калорій 14

Жирів 0,2 г

Насичених жирів 0 г

Холестерину 0 мг

Вуглеводів 3 г

Клітковини 0,6 г

Цукру 2,7 г

Протеїну 0,3 г

Кальцію 4,8 г

Калію 44 мг

Довідка «ВЗ»

Фейхоа (Feijoa) прийшла до нас з Південної Америки. У дикому вигляді росте в Парагваї, Уругваї та гірських районах Бразилії. Але сьогодні фейхоа вирощують і в інших регіонах — зокрема, на Кавказі, в Криму, Краснодарському краї та у деяких країнах Європи.

У плодах цієї рослини міститься величезна кількість сполук йоду, сахароза, вітамін С, яблучна кислота та природні антиоксиданти — лейкоантоціани і катехіни.

Існують різноманітні рецепти страв з цих смачних і корисних ягід. Найпростішими поділилася любителька народної медицини 63-річна львів’янка пані Ніна:

— Фейхоа для мене — незамінний продукт восени. Щоб і взимку насолоджуватися фруктом, можете змолоти його на м’ясорубці, обрізавши лише хвостики, і змішати з медом, у пропорціях 1:1. Потім приймати як ліки по 1 столовій ложці на день. Корисно вранці на голодний шлунок. Варто лише включити фейхоа до свого раціону, і вона допоможе при порушеному обміні речовин, покращить рівень йоду в організмі. Для своєї онучки готую варення. Для цього також перемелюю фрукт, але без шкірки. Додаю трішки води та цукру. Після цього доводжу до кипіння. Інколи просто накриваю капроновою кришкою і ставлю в холодильник. Також фейхоа можна додавати у випічку, морозиво, напої чи фруктові салати.