Передплата 2025 «Добрий господар»

На Сихові облаштують сучасний реабілітаційний центр для військових

На Сихові, де раніше був популярний ринок Санта-Барбара, облаштують сучасний реабілітаційний центр для військових та цивільних з травмами після ракетних ударів. Він постане у приміщенні колишнього приватного медичного центру, який не прижився у спальному районі міста, там працювали супермаркети, офіси…

Фото ТОВ «АІК КРЕАТИВ»
Фото ТОВ «АІК КРЕАТИВ»

Згідно з проєктом, затвердженим на архітектурно-містобудівній раді Львівської міської ради, об'єкт переобладнають у сучасний реабілітаційний центр площею майже півтори тисячі метрів квадратних, з підземним паркінгом та укриттям. Площу приміщення доведеться розширити утричі.

На першому поверсі буде аптека та комерційні приміщення. Другий поверх займе центр фізичної реабілітації, де надаватимуть допомогу пацієнтам у відновленні після травм війни. Третій і четвертий поверхи — стаціонарні відділення.

Замовник будівництва реабілітаційного центру — ТОВ Львівський науково-практичний центр «БІОМЕД». За даними аналітичної системи YouControl, компанія зареєстрована у Львові з 1992 року, серед діяльності - торгівля фармацевтичними препаратами. Власники — бізнесмени Орест Пронів та Олесь Пронів.

«Суму інвестицій не розголошують, — каже у коментарі для „ВЗ“ начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Антон Коломєйцев. — Архітектор проєкту звернувся до містобудівної ради, аби отримати розуміння, щоб далі проводити пошукові роботи. Але архітектор не підготував матеріалів, які б дали нам підстави видати містобудівні умови та обмеження для цієї забудови. Розгляд на містобудівній раді - це початковий етап».

Головний архітектор Львова каже, що автори проєкту реабілітаційного центру мають врахувати, що надбудовою вони не повинні створити дискомфорт для мешканців житлової забудови: від паркування і пішохідного руху до доступності. Експерти містобудівної ради зробили зауваження щодо вікон центру.

А тим часом, львівська мерія пропонує створити на Сихові парк пам’яті — місце, де сім'ї загиблих могли б висадити іменні дерева. Парк планують облаштувати на ділянці між Українським католицьким університетом і Львівською духовною семінарією, що на вулиці Хуторівка. У Ратуші кажуть: і мешканці будинку, і Львівська духовна семінарія виступають проти нового будівництва на цій ділянці, побоюючись, що це вплине на їхні будинки.

Як там з’явився будинок? Власник планує забудувати ділянку, де має постати парк пам‘яті. Як повідомив для «ВЗ» перший заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач, у 2021 році були придбана дерев’яна будівля з сараєм, котра на паперах перетворилася у… багатоквартирний будинок. І в обхід міської ради, руками інженера-землевпорядника, на основі технічної документації було сформовано ділянку площею 2,76 га та оформлено на неї кадастровий номер за категорією «землі житлової та громадської забудови». Чиновник пояснює, що «чорні землевпорядники» змінили категорію ділянки, тому 17 жовтня на сесії Львівської міської ради депутати Львівської міської ради розглядатимуть питання повернення землі у власність міста.