Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Пів мільйона «баксів» викинула через вікно…

На довідках для ухилянтів депутатка від «Слуги народу» та її родина нажили захмарних статків в Україні і за кордоном

Чоловік керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Володимир Крупа приліг на ліжко, щоб попрощатися з грошима, які вилучили оперативники. Фото ДБР
Чоловік керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи Володимир Крупа приліг на ліжко, щоб попрощатися з грошима, які вилучили оперативники. Фото ДБР

Не в оточенні внуків, а у стінах виправної колонії буде доживати життя 64-річна уродженка м. Скалата на Тернопільщині, а нині - жителька Хмельницького, депутатка тамтешньої облради від партії «Слуга народу» Тетяна Крупа, яка ще кілька днів тому працювала головним лікарем обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК). До 10 років перебування за ґратами і конфіскація майна світить їй, якщо у суді прокурори доведуть, що ця особа незаконно збагатилася на кілька мільйонів доларів за рахунок хабарів. Довести це буде нескладно. Як свідчать зошити із «чорною бухгалтерією», вилучені під час затримання і обшуків цієї функціонерки, валюту у величезних розмірах вона заробила, видаючи фальшиві медичні довідки про інвалідність тим, хто хотів уникнути мобілізації.

Вела облік ухилянтів

Суд за клопотанням сторони обвинувачення за­побіжним заходом для Тетяни Крупи обрав триман­ня під вартою до 3 грудня. На час досудового роз­слідування може вийти із СІЗО за умови, що внесе грошову заставу у розмірі 500 млн 1528 грн. Така величезна сума спричинена неймовірними обсяга­ми готівки невідомого походження, яку правоохо­ронці вилучили на робочому місці керівниці МСЕК та у неї вдома. Гроші зберігала у шухлядах, шафах, на поличках. У службовому кабінеті обласної начальни­ці детективи Державного бюро розслідування зна­йшли 100 тисяч доларів, списки ухилянтів з фіктив­ними діагнозами, підроблені медичні документи.

Тетяну Крупу (вона уже у СІЗО) виключили з фракції «Слуга народу» у Хмельницькій облраді.
Тетяну Крупу (вона уже у СІЗО) виключили з фракції «Слуга народу» у Хмельницькій облраді.

У помешканні депутатки від «слуг» слідчі зібрали ще більший «урожай»: незадекларованих 5 млн 244 тис. доларів США, 300 тис. євро, понад 5 млн грн, коштовності світових брендів, документи про велику кількість нерухомості, якою у підозрілий спосіб за 16 років керування МСЕК заволоділа чиновниця.

Попри роботу у сфері ме­дицини, Тетяна Крупа разом зі своїм чоловіком Володими­ром, колишнім начальником обласної фінінспекції і Держаудитслужби, заснували при­буткове підприємство, яке на сонячних панелях виробляє електроенергію. Кажуть, саме ці СЕС стали однією із причин візиту ДБР до цієї сім'ї. Стан­ції було встановлено із пору­шенням закону — підробили дозвільні документи. Як наслі­док, із 2001-го по 2024 рік Кру­пи незаконно отримали 12 млн грн. Про наявність сонячних станцій у деклараціях не було вказано нічого…

Родина Круп володіє та­кож великою фірмою, яка ви­рощує фрукти. Крім того, має 30 об'єктів нерухомості у Киє­ві, Львові, Хмельницькому, го­тельно-ресторанний комп­лекс площею 3 тис кв. метрів у престижному парку Хмель­ницького. В їхніх гаражах — дев’ять крутих автівок, мають корпоративні права на 48 млн грн. Багато майна очільниця Хмельницької МСЕК має в Іс­панії, Туреччині, Австрії. На ва­лютних рахунках Круп нарос­тають дивіденди із вкладених у банки 2,3 млн доларів…

Цим не обмежується інвен­тарний список статків пані Те­тяни, яка видає довідки про ін­валідність. Торік у її декларації було повідомлено про наяв­ність чотирьох квартир, 16 (!) житлових будинків, трьох гара­жів, 38 (!) земельних ділянок.

Тетяна Крупа не тільки ін­шим оформляла інвалідність, а й сама із чоловіком мають від­повідне посвідчення про те, що є неповносправними. Втім, вади зі здоров’ям не завадили цьому подружжю продемон­струвати дивовижну мобіль­ність. Коли оперативники про­водили обшук в апартаментах Круп і розклали на їхньому по­дружньому ложі стоси знайде­ної валюти, пан Володимир пе­ред відеокамерами влігся на це ліжко — перебирав купюри руками, ніби прощався з ними. А пані Тетяна, щоб позбути­ся речових доказів, з розма­ху викинула за вікно дві госпо­дарські сумки із 500 тисячами «баксів».

Тінь підозри про нетрудові доходи падає і на сина очіль­ниці Хмельницького обласно­го центру медико-соціальної експертизи — Олександра Кру­пу, який працює начальником обласного управління Пенсій­ного фонду України. Згідно із декларацією, у нього три квар­тири, п’ять житлових будинків (два ще будують), 25 земель­них ділянок, чотири автомобілі преміум-класу. Крупа-молод­ший має також чотири дачні будинки…

Слідчі з’ясовують, хто і за що платив Тетяні Крупі такі ве­личезні гроші. Перевірять фі­гурантів її потаємних блокнотів та правдивість їхніх діагнозів. А також з’ясовують, чи не такі самі «порядки» панували в ін­ших регіональних підрозділах МСЕК.

Очевидно, будуть і полі­тичні розбірки. У партії «Слу­га народу» вже «відхрестили­ся» від Тетяни Крупи, вигнали її зі своїх рядів. Але знову і знову виникає запитання: як у «партії нових облич» взяли до себе стільки осіб із липкими руками?

За хабарі воєнком придбав маєтки в Іспанії

Історія із захмарними статка­ми хмельницької лікарки-депу­татки зворохобила українців. Та не лише вона виявилася такою спритницею. У Житомирі затри­мали місцеву лікарку, яка за чи­малі гроші підробляла медичні документи і в такий спосіб до­помагала декотрим своїм паці­єнтам ухилитися від мобілізації. Вдома у неї знайшли 80 тис. до­ларів і понад 23 тис. євро.

Того ж дня, коли у «підприєм­ливого» сімейства із Хмельниць­кого вилучали кошти сумнівного походження, представники про­куратури і СБУ викрили голову однієї з медико-експертних ко­місій у Харкові, яка теж штам­пувала ухилянтам довідки про інвалідність. За попередньою інформацією, «послугами» цієї особи скористалися майже чо­тири сотні ухилянтів.

Уникнути призову до вій­ська допомагала своїм зна­йомим із Тернопільщини і на­родна депутатка від «Слуги народу» Людмила Марченко. У грудні минулого року прокурор Спеціалізованої антикорупцій­ної прокуратури за матеріала­ми НАБУ скерував до суду об­винувальний акт щодо неї та її помічниці Анастасії Колес­нік, яких викрили на отриманні 11,3 тис. доларів США за спри­яння «клієнтам» у перетині кор­дону, — робили це через систе­му «Шлях». Отримані за послугу гроші Людмила Марченко (була на той час вагітною), як і Тетяна Крупа, намагалася викинути…

Згадаймо також історію одеського воєнкома Євге­на Борисова, якого звинувати­ли у незаконному збагаченні на 188 млн грн. Коли справжні ге­рої проливали кров на фрон­ті, Борисов у тилу займався ко­мерційними оборудками. На іспанському узбережжі придбав нерухомості та автівок на міль­йони доларів.

А як забути Сергія Луцюка, колишнього керівника ТЦК та СП у Рівному, який відзначив­ся не тільки тим, що бив битою свого підлеглого, а й тим, що обростав великими грошима і маєтками. У ДБР встановили, що Луцюк не задекларував не­рухомості і землі на 46 млн грн. Воєнком розважався у Буковелі у власному котеджі на 280 кв. м. Поруч будував ще одне обійстя — уже на 500 кв. м. А трохи далі, в Яремчому, має «дачку» на 316 кв. м, де є ставок із заморськи­ми рибами. В Івано-Франківську Луцюк володіє трьома кварти­рами та двома гаражами. Бага­то що з цього було записано на підставних осіб.

1 млн доларів заробили на військовозобов'язаних і керів­ники Бориспільського та Бучан­ського ТЦК на Київщині. Хабар­ну валюту ховали у тайниках під підлогою і за обшивкою стін. За попередніми даними, для того, щоб забезпечити ухилянту «за­лізобетонне алібі» від мобіліза­ції, вони вимагали від кожного з них по 37 тисяч доларів…

А ось свіжа новина на «тему дня». 7 жовтня працівники ДБР за сприяння Держприкордон­служби повідомили про підозру заступнику начальника одного з відділень пункту пропуску «Кра­ковець» та інспектору, які до­помогли незаконно виїхати за кордон 27 чоловікам призовно­го віку. За повідомленням пресслужби ДБР, цивільні спільники військовослужбовців через соцмережі шукали охочих виїхати з України та виготовляли для них фальшиві посвідчення про вста­новлення III групи інвалідності. Далі чоловіки перетинали кор­дон через пункт пропуску, на якому їх зустрічав посадовець. Скеровував ухилянтів поза чер­гою в одну із вільних смуг руху, забирав паспорти та посвідчен­ня про інвалідність та передавав їх інспектору. Посадовець за­певняв, що ці особи перебува­ють «на контролі» у керівництва, і потрібно зробити все, аби вони якнайшвидше перетнули кор­дон. За вказівкою керівника, ін­спектор не проводив належної перевірки документів, вносив відомості про них до бази даних осіб, які мають законні підста­ви для перетину кордону. Після цього клієнти «законно» виїжджали до Польщі…

Коментар для «ВЗ»

Корупція створила окремий клас дуже багатих людей

Олексій КОШЕЛЬ, доктор історичних наук, політолог

Масштаби корупції у ТЦК і у медич­них структурах, близьких до них, які ви­значають інвалідність, вражаючі. Йдеть­ся про системну корупцію. Вона призвела до створення окремого класу дуже бага­тих людей, які заробляють нечесним спо­собом.

Потрібно невідкладно реагувати на ко­жен корупційний факт. Від Тетяни Крупи у Хмельницькому відмежувалися по пар­тійній лінії, але не відсторонили (бодай на період розслідування) керівного скла­ду територіальної поліції, ДБР — хоча про корупцію у місцевій МСЕК знала вся об­ласть. У соцмережах люди розповідають, як за те, щоб не стояти у черзі по докумен­ти, змушені були платити по кількасот до­ларів. Пишуть, що у цьому МСЕК військо­вого з онкозахворюванням відправили у Дніпро по якусь довідку. Мені розповіда­ли, що народний депутат Верховної Ради першого скликання, один із найкращих фахівців з питань місцевого самовряду­вання Анатолій Ткачук для встановлення інвалідності ІІ групи привіз у МСЕК свого 84-річного дядька. А йому натякнули, що за оформлення цієї групи треба дати що­найменше 2 тисячі доларів. Суцільні побо­ри і приниження!

Друга проблема — проведення реформ як у ТЦК, так і всієї системи, пов’язаної з оформленням інвалідності. Колись пред­ставники правоохоронних органів, які ви­ходили на пенсію за вислугою років, отри­мували, як правило, ІІІ групу інвалідності, і їм давали підвищену пенсію. За це існу­вала відповідна «такса». Правоохоронці жартували: кошти на хабар будуть повер­тати протягом року отримання цієї пен­сії…

Реформувати ТЦК і структури, які вста­новлюють і оформляють інвалідність, можна. Скажімо, колись, щоб зменшити бюрократію і корупцію, постало завдан­ня створити Центри надання адміністра­тивних послуг. І з цим дуже добре і швид­ко впоралися! Через відсутність реформ у ТЦК у нас проблеми з мобілізацією. Там досі, за невеликими винятками, здійсню­ється паперовий документообіг.

Головна причина цієї корупції - глибин­на криза державного управління, ця сис­тема серйозно хвора. Проблеми у ній на­копичувалися роками. Як і перестановка доданків, перестановка міністрів з уряду в Офіс президента нічого не змінить. По­трібна не часткова зміна портфелів у Каб­міні, а повноцінна ротація управлінців на чолі із прем'єром, формування уряду на професійній основі. У нинішньому Каб­міні відсутнє стратегічне планування. Ді­йшло до того, що в уряді не заклали гроші для військових на четвертий квартал 2024 року, бо керувалися думкою МВФ про те, що війна завершиться у серпні. До речі, закон про мобілізацію, який було ухвале­но у квітні цього року, повинні були ухва­лити ще навесні 2022-го. Запізнилися на два роки…