Передплата 2025 «Добре здоров’я»

На вулицях Івано-Франківська з’являться мовні інспектори

В Івано-Франківську вперше в Україні працюватимуть спеціальні мовні інспектори. На вулицях, у громадських місцях і державних установах вони робитимуть зауваження громадянам, які говоритимуть російською мовою, — переважно вимушено переселеним особам, які мешкають у Франківську через широкомасштабне вторгнення рф

Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО
Малюнок Юлії ЛІЩЕНКО

Із такою ініціативою виступив міський голова Івано-Франків­ська Руслан Марцінків. Майже 80 жителів столиці Прикарпаття пого­дилися бути інспекторами, працю­ватимуть на громадських засадах.

«Мовним інспектором може бути будь-хто, — зазначив мер Іва­но-Франківська пан Марцінків в ефірі одного з телеканалів. — Для мене важливо, щоб Івано-Фран­ківськ залишався україномов­ним. Тут стало більше чути росій­ську мову. Інспектори робитимуть зауваження людям, які розмов­лятимуть у публічному просто­рі російською. Будуть казати їм так: „Якщо вам важко говори­ти українською, то є онлайн-кур­си української мови, пройдіть навчання, і вам буде легше спіл­куватися українською“. Положен­ня щодо діяльності мовних інспек­торів на виконавчому комітеті ще не затвердили, але пів сотні людей зголосилися ними бути. Треба сте­жити за дотриманням мовного за­конодавства, зокрема, під час об­слуговування у магазинах, кафе».

«Щоб стати мовним інспек­тором, треба заповнити анке­ту, потім пройти у нас співбесі­ду та навчання стосовно того, як доведеться працювати, — сказав Руслан Марцінків у коментарі для „ВЗ“. — Не будемо оплачувати ро­боту інспекторів, але подаруємо їм від міста книжки — українську лі­тературу добрих місцевих видав­ців. Так будемо стимулювати на­ших інспекторів. Вони пройдуть дводенне навчання, де будуть елементи психологічної роботи: як правильно спілкуватися? Це перший досвід в Україні. Країни Балтії мали своїх мовних інспек­торів на законодавчому рівні, а ми впроваджуємо інспекторів на міс­цевому рівні. Все запрацює - все буде гаразд».

Запитую, хто ці люди, які бе­руться наводити лад з мовним пи­танням в Івано-Франківську? «80% - жінки, 20% - чоловіки, — відповів Руслан Марцінків. — Серед потен­ційних мовних інспекторів бага­то людей старшого покоління, во­лонтерів, учителів. Хоча є і молоді люди, їх десятеро».

Мовні інспектори, каже пан Марцінків, робитимуть зауважен­ня не лише російськомовним ВПО (за станом на вересень в Івано-Франківську їх зареєстровано 40 тисяч), а й місцевим жителям, які досі з різних причин не опанували української мови.

Якщо російськомовні люди ре­агуватимуть на слушні зауваження агресивно, то мовні інспектори ви­кликатимуть поліцію. Повідомляти про факти порушення мовного за­конодавства іванофранківці змо­жуть на «гарячу лінію» за номером 15−80.

Мер Івано-Франківська каже, що, за інформацією уповноваже­ного у справах української мови, зараз усе менше російськомовних вимушених переселенців відвіду­ють курси української мови. Попит був у 2022 році, але вже через рік суттєво знизився.