Передплата 2025 «Добра кухня»

ЄС закликають збільшити інвестиції в оборону

  • 13.10.2024, 20:00
  • 138

Жозеп Боррель на тлі агресії рф проти України закликав Євросоюз більше інвестувати в оборонні технології

Високий представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. Фото Anadolu
Високий представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель. Фото Anadolu

Високий представник ЄС з зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель переконувати, що країни блоку мають більше інвестувати в розробку оборонних технологій.

Про це головний дипломат Євросоюзу написав у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Він зазначив, що «російська імперіалістична війна проти України довела необхідність пріоритетного розвитку європейської оборонної промисловості й відповідних прикладних технологій».

Наразі, за словами Борреля, ЄС і його держави-члени витрачають 14,4 мільярда євро щорічно на військові дослідження і розробки. Для порівняння — США витрачають на такі програми майже у десять разів більше — 130 мільярдів євро.

Дипломат зауважив, що європейські інвестиції є фрагментованими та розподіленими між країнами-членами.

«Кожна країна-член встановлює свої власні пріоритети і виконує досить відокремлені види робіт», — наголосив Боррель.

Він зазначив, що лише 18% оборонного обладнання в Європі замовляється спільно, у співробітництві, решта — на національній основі, у кожній з країн-членів.

За словами Борреля, наслідком цього є те, що європейська оборонна промисловість «є занадто малою, занадто фрагментованою і позбавленою інновацій».

«Ми повинні надати оборонним компаніям ЄС доступ до європейських інноваційних фондів і заохочувати співпрацю з науково-дослідними інститутами і університетами. Ми також повинні посилити співпрацю між самими європейськими оборонними компаніями, не лише в галузі досліджень і розробок, а й на наступних етапах процесу, починаючи зі спільного виробництва», — додав головний дипломат ЄС.

Також високий представник ЄСокремо наголосив на важливості посилення взаємодії оборонного виробництва з приватним сектором.

Окрім цього, він зазначив, що «європейська оборонна промисловість має величезний потенціал». Наразі, за словами Борреля, «наше завдання — розкрити його».

«Хоча ми досягли прогресу в реалізації таких ініціатив, як Європейський оборонний фонд і Центр оборонних інновацій ЄС, нам потрібно діяти сміливіше. У світі, сповненому війни і заворушень, ми повинні знову мислити масштабно», — зауважив дипломат.

У заяві високого представника ЄС також йдеться про необхідність інвестувати значні кошти у штучний інтелект, дрони і космічні можливості.