Передплата 2024 «Добрий господар»

«Юхновський мав драйв і силу, але це була м’яка сила»

На фасаді Інституту фізики конденсованих систем відкрили дошку Ігорю Юхновському

Фото автора
Фото автора
Гості урочистої церемонії відкриття дошки.
Гості урочистої церемонії відкриття дошки.

1 вересня, у Львові відкрили меморіальну дошку політичному діячу, почесному громадянину Львова Ігорю Юхновському. В цей день йому мало б виповнитися 99 років. Пам’ятну дошку встановили на фасаді Інституту фізики конденсованих систем, де понад 30 років працював Ігор Рафаїлович. З такою ініціативою виступив колектив цього Інституту, виконком Львівської міської ради дав добро.

Гості урочистої церемонії відкриття дошки.
Гості урочистої церемонії відкриття дошки.

«До нас звернувся колектив Інституту фізики конденсованих систем, в якому довгий час працював Ігор Рафаїлович, щоб встановити меморіальну таблицю. Щоби з цього розпочати заходи з вшанування пам’яті науковця. У цьому будинку в 1990—2024 роках він працював. У 2016 році, з нагоди 760-річчя Львова Ігорю Юхновському було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Львова», — зазначив директор департаменту «Адміністрація міського голови» Євген Бойко.

Ігор Юхновський — фізик-теоретик, академік Національної академії наук України, організатор і перший директор Інституту фізики конденсованих систем НАН України, політик, будівничий держави, Герой України… Створив Львівську наукову школу статичної фізики, розробив оригінальні й потужні методи теоретичних досліджень систем взаємодіяльних частинок: метод зміщень і колективних змінних, які дозволили розв’язати серію принципових проблем фізики конденсованої речовини.

Політична діяльність Юхновського була не менш насичена. У 1990 році його обрано депутатом Верховної Ради України. У Парламенті очолював опозицію, як голова Народної Ради. У 1991 році був кандидатом у президенти України, але не пройшов. Також був одним із засновників та учасником ініціативної групи «Першого грудня».

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Меморіальну дошку відкривали син академіка — Павло Юхновський, міський голова Львова Андрій Садовий та директор Інституту фізики конденсованих систем Тарас Брик. Урочистості стартували з Гімну України та заупокійної молитви. Перед тим молебень був і на Личаківському кладовищі, де похований академік.

Мер Львова Андрій Садовий розповів про унікальність персони Юхновського.
Мер Львова Андрій Садовий розповів про унікальність персони Юхновського.

Меморіальну дошку оплачували з міського бюджету, оскільки Ігор Юхновський мав статус почесного громадянина Львова. Дошка обійшлася у 23 тисячі гривень.

Колектив Інституту фізики конденсованих систем каже, Юхновський вважав рідний Інститут своєю фортецею. Завжди говорив на високих державних посадах у столиці, що не боїться звільнення, бо все одно матиме роботу в рідному Інституті. Любив свою роботу, жив нею і святкував на роботі свій день народження — 1 вересня. Був закоханий у фізику, вірив в силу науки, у потрібність винаходів для еволюції суспільства. Його активність вражала — у 90-річному віці підкорив Говерлу. Про фізичні винаходи часто спілкувався з міським головою Львова Андрієм Садовим. Про це на відкритті дошки згадала дочка академіка — Наталія Юхновська.

Наступний рік у Львові буде проголошено роком Ігоря Юхновського

Мирослав Маринович - друг покійного Юхновського каже, що він був вірний науці все життя.
Мирослав Маринович - друг покійного Юхновського каже, що він був вірний науці все життя.

Дисидент, проректор УКУ, громадський діяч Мирослав Маринович — друг покійного Юхновського каже, що він був вірний науці все життя. «Він нам дорогий, нехай з Богом спочиває, — наголосив Маринович. — Він говорив про розвиток науки, винаходи, політику. І це в такому поважному віці».

Заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін сказав, що Мала академія наук номитиме ім‘я Юхновського.
Заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін сказав, що Мала академія наук номитиме ім‘я Юхновського.

Заступник голови Львівської ОВА Олександр Кулепін сказав, що Львівська обласна академія наук з наступного року носитиме ім‘я Ігоря Юхновського. Мер Львова Андрій Садовий розповів про унікальність персони Юхновського: «Мав драйв і силу, але це була м’яка сила. Переконував комуністів, що треба проголосити Незалежність України. Наступний рік у Львові буде проголошено роком Ігоря Юхновського. У Львові буде проведено міжнародні конференції - про фізику, про економіку… Кожна ідея, яка йшла від Бога від Ігоря Рафаїловича має бути реалізована. Хочу зібрати усі праці, готуємо біографічну книжку. Два роки тому він мені сказав: „Я готовий говорити правду“. Ця книжка буде надихаючою».

«Коли зачинявся в кімнаті і говорив годинами, то всі мої знали, що „дід“ телефонує»

Народний депутат кількох скликань, один з авторів Конституції України Роман Безсмертний розповів, що Юхновський першим, хто подзвонив йому після окупації Мотижина: «Добре, що вибрався. Тепер по-іншому будеш реагувати на дурнів і дурниці в своєму житті».

Безсмертний пригадує, що Юхновський часто до нього телефонував, аби обговорити політичні справи в країні.

«Мені бракує довгих телефонних розмов з ним. Коли я зачинявся в кімнаті і говорив годинами, то всі мої знали, що „дід“ телефонує. Йому боліло все: помилки влади, недосконалість законів, Конституція, — каже Роман Безсмертний. — Юхновський до останнього дня працював над вдосконаленням Конституції. Ігор Рафаїлович був переконаний, що нема Конституції - нема держави. Тому цю роботу розпочав в лютому 1996 року, коли ніхто не вірив, що „комуністична“ Верховна Рада здатна ухвалити Основний Закон. Але нам вдалося. Я потрапив до парламенту в 27 років. І мені дуже поталанило, що я мав таких вчителів, як Ігор Юхновський, Михайло Горинь, Левко Лук’яненко, Іван Плющ».

Схожі новини