Передплата 2024 «Добра кухня»

Обговорення закону про «іноагентів» у Грузії: у парламенті сталася бійка

  • 15.04.2024, 15:45
  • 416

На засіданні комітету із юридичних питань парламенту Грузії розпочали обговорення закону про «іноагентів» — законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». У країні розпочалися протести

Фото GAMZIRI24
Фото GAMZIRI24

Парламент запровадив обмеження на засідання — у будівлі діє «жовтий» безпековий рівень, а з медійників до законодавчого органу допустили тільки журналістів телекомпаній.

В обговореннях беруть участь і грузинські опозиціонери, однак голова комітету з юридичних питань Анрі Оханашвілі вимикає мікрофон, коли вони називають цей закон «російським законом».

Тим часом опозиція закликає керівну партію відкликати законопроєкт.

Водночас під будівлею парламенту учасники протесту кричать «Ні російському закону!» і порівнюють грузинський законопроєкт про «іноагентів» з аналогічним російським.

Протестувальники принесли з собою прапори Євросоюзу.

Як відомо, минулого року керівна партія «Грузинська мрія» вже вносила до парламенту законопроєкт «Про прозорість іноземного впливу». Документ передбачав появу реєстру так званих іноземних агентів — некомерційних юридичних організацій та медіа, які фінансують з-за кордону на більш ніж на 20%.

Уже 7 березня 2023 року парламент Грузії у першому читанні схвалив законопроєкт. Він суперечить умовам вступу країни до ЄС, що призвело до масових протестів. Біля будівлі парламенту тоді, за даними місцевих медіа, зібралися до сорока тисяч осіб.

Протести завершилися зіткненнями з силовиками. Мітингувальників підтримала президент Саломе Зурабішвілі, вона пообіцяла накласти вето на закон. Уже 9 березня партії, які раніше підтримали ухвалення документа, «відкликали» його. Поліція під тиском громадськості звільнила 133 затриманих, але протестувальники вимагали відставки уряду та передчасних виборів.

10 березня 2023 року парламент Грузії припинив розгляд законопроєкту про «іноземних агентів», проваливши голосування. Проєкт у другому читанні підтримав лише один депутат, 35 були проти.

Схожі новини