Передплата 2024 «Добра кухня»

У Раді зареєстрували законопроєкт про термін звільнення з військової служби

  • 10.04.2024, 18:35
  • 507

Депутати Європейської Солідарності зареєстрували законопроєкт про встановлення чітких термінів звільнення з військової служби

Фото із сайту Євросолідарності
Фото із сайту Євросолідарності

«Враховуючи, що із законопроєкту про мобілізацію зникла норма, яка була в першому варіанті проєкту про 36 місяців служби і звільнення за рішенням Ставки, ми відстоюємо право тих, хто з першого дня війни — на фронті. Посилення мобілізації тільки через примус, без мотивації, вважаємо помилковою політикою влади», — пише народна депутатка Софія Федина.

Як відомо, лідер «Євросолідарності» Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді закликав владу не дурити військових і повернути мотиваційні норми у законопроєкт про мобілізацію.

«Я думаю, що це один з найважливіших моментів в історії ВРУ поточного скликання. Хотів би наголосити, що фракція „Європейської Солідарності“ вісім разів голосувала за мобілізацію і воєнний стан, коли вони були подані у відповідності з Конституцією Верховним Головнокомандувачем ЗСУ. Але цей законопроєкт є прикладом маніпуляції, знущання і обману», — сказав Порошенко.

«Були досягнуті ключові домовленості. Домовленість перша — що буде знайдено компроміс по демобілізації і звільненню тих, хто відслужив або 36, або 48 місяців. Така була домовленість. Була домовленість, що буде знайдений компроміс про ротації і відпустках не менше 6 місяців, і це буде в законопроєкті», — сказав Порошенко.

«Ми пропонуємо закон, де міститься одна норма — демобілізація через 36 місяців і 18 місяців перебування на передку. Поставте цей закон перед законопроєктом про мобілізацію в другому читанні. І тоді наша фракція проголосує за цей закон. В іншому випадку ми вимагаємо направити його на повторне 2 читання, врахувати все, про що ми домовилися, захистити армію», — наголосив п’ятий Президент.

Як зазначила під час виступу у Раді народна депутатка, членкиня комітету нацбезпеки, оборони і розвідки Ірина Фріз, ухвалювати законопроєкт про мобілізацію без ключової правки, а саме звільнення з військової служби — означає обнулити значення цього законопроєкту.

«Ми не можемо і далі продовжувати ховатися від необхідності встановлення термінів звільнення з військової служби під час дії воєнного стану. Це страусина позиція, вона не додає нам в діалозі ані з суспільством, ані з військовими», — сказала Фріз.

«Саме тому „Європейська Солідарність“ подає сьогодні на реєстрацію законопроєкт, де чітко визначено алгоритм звільнення з військової служби під час дії воєнного стану. Він передбачає, що під час 36 місяців від початку повномасштабного вторгнення та введення в дію воєнного стану безперервної військової служби, військовослужбовці мають законне право на звільнення. Якщо вони 18 місяців з цих 36 місяців перебували під бойовими розпорядженнями. Ми вважаємо, що це справедлива і чесна розмова як з військовими, так і безпосередньо з родинами військових, і безпосередньо з усім суспільством», — сказала представниця фракції.

«Чіткий алгоритм звільнення буде суттєвим емоційним фактором, який знизить ту кількість ухилянтів, які сьогодні ховаються в першу чергу не від мобілізації, а від неспроможності влади займати пролідерську позицію, брати на себе політичну відповідальність і говорити чесно з суспільством», — переконана депутатка.

«Саме тому ми наголошуємо на необхідності повернення норми щодо звільнення, тому що вона є ключовою. Все інше в цьому законопроєкті похідне», — зазначила Фріз.

Схожі новини