Передплата 2024 «Добрий господар»

Львівські «беркутівці» привласнили зброю, з якої стріляли по майданівцях…

Зроблено це було для того, щоб приховати сліди злочинів, вважає слідство

Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк не визнає своєї вини у розправі над майданівцями. Фото Катерини Серко.
Колишній командир львівського «Беркуту» Ростислав Пацеляк не визнає своєї вини у розправі над майданівцями. Фото Катерини Серко.

До 20 березня 2024 року Печерський районний суд Києва продовжив досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень двома колишніми високопосадовцями Головного управління МВС України у Львівській області. Йдеться про екскомандира батальйону міліції особливого призначення «Беркут» Ростислава Пацеляка і його колишнього першого заступника — ексначальника штабу львівського «Беркуту» майора Миколи Старосільця. Обидва брали участь у придушенні мирних протестів громадян під час Революції Гідності. Досудове слідство здійснюють слідчі Державного бюро розслідувань.

Ексберкутівців Пацеляка і Старосільця, крім іншого, звинувачують за статтями Кримінального кодексу про перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, привласнення вогнепальної зброї. Зокрема, слідчі вважають, що Пацеляк 20 лютого 2014 року присвоїв 10 помпових рушниць «Форт-500 М-1» (їх не знайдено досі — І. Ф.). Такі дії, на думку слідства, він вчинив, щоб приховати факт використання правоохоронцями 18 лютого 2014 року цієї вогнепальної зброї щодо учасників акцій протесту на вулицях Інститутській, Шовковичній та у Кріпосному провулку у Києві.

Слідство вважає, що бійці львівського «Беркуту», якими командував Пацеляк, застосовували проти мітингувальників фізичну силу, спецзасоби, у тому числі світло-шумові гранати російського виробництва, здійснювали постріли в мітингувальників набоями ударно-травматичної дії та набоями, спорядженими свинцевою картеччю. Унаслідок цього від отриманих вогнепальних поранень загинуло троє учасників акцій протесту (Ігор Сердюк, Сергій Шаповал, Володимир Кіщук), а десятки інших отримали вогнепальні поранення різного ступеня тяжкості.

За скоєння вказаних злочинів підозрюваним світить до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

На рішення суду, який продовжив термін досудового розслідування у цій справі, думається, крім інших аргументів, вплинула заява прокурора Дениса Іванова про те, що Ростислав Пацеляк досі має чинний паспорт громадянина росії. Пересторога цілком слушна: зважаючи на те, що цей паспорт ексберкутівець має двадцять років, а також те, що Пацеляк навчався, працював у росії, він може бути завербованим агентом країни-агресора…

Потерпілі майданівці, а також громадські активісти, які відстежують судові процеси над колишніми «беркутівцями», не виключають, що Пацеляк та його подільники можуть уникнути покарання. Це може статися, якщо москва раптом запропонує обміняти їх на українських військовополонених. Такі випадки уже були…

Схожі новини