Передплата 2024 ВЗ

Творчі зустрічі «До Косова повернути…»

Ось так називалась зустріч львівських письменників Романа Горака та Олександра Масляника з творчою інтелігенцією Косівщини, яка відбулася 11 серпня 2023 року в світлиці Косівської центральної бібліотеки, в якій в дружньому колі зібралися ті, кому небайдуже слово, — письменники, журналісти, члени Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка, освітяни, бібліотекарі Косівської ЦМБ

Любов Кабин — директорка бібліотеки — щирими і теплими словами привітала гостей зі Львова та всіх присутніх та зазначила, що саме тут збираються талановиті люди, щоб презентувати свої твори, виставки творчих доробків косівських майстрів, вшанувати пам’ять визначних людей краю чи зустрітися з цікавими гостями, яким завжди раді. Л. Кабин коротко розповіла присутнім про виставку-інсталяцію «Героїв Україна пам’ятає…», приурочену Дню захисників і захисниць України, Дню українського козацтва та 81-ій річниці створення УПА. Водночас звернула увагу на тематичну викладку літератури з творчим доробком Романа Горака та Олександра Масляника.

Модераторка заходу — Аделя Григорук — письменниця, членкиня Національної спілки письменників України, Національної спілки журналістів України та Національної спілки краєзнавців України, представила присутнім поважних львівських гостей і розповіла про багатогранність діяльності кожного з них.

Олександр Масляник — письменник, публіцист, член НСПУ і НСЖУ, головний редактор журналів «Гуцульщина і Покуття» та «Ґражда», заслужений журналіст України, лавреат Міжнародних літературних премій імені Ірини Вільде та імені В. Винниченка, літературної премії «Князь роси» імені Тараса Мельничука, літературно-наукової премії імені Воляників-Швабінських (США), Міжнародної літературно-мистецької премії імені Вільгельма Маґера (Німеччина), журналістської премії імені В. Чорновола, автор книг прози, лірики та публіцистики, сценарист і продюсер телефільмів, численних публікацій в нашій і зарубіжній періодиці.

Роман Горак — письменник, прозаїк, дослідник творчості Івана Франка, член Національної спілки письменників України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, премій ім. Івана Франка та Михайла Возняка, заслужений працівник культури України, кандидат хімічних наук, професор.

Народився в селі Городок на Львівщині. Свій життєвий шлях Роман не пов’язував з літературою, бо навчався у Львівському університеті ім. Франка на хімічному факультеті (1959−1964), згодом — в аспірантурі на кафедрі органічної хімії університету. Працював у Бориславській філії Всесоюзного інституту органічної хімії та хлорної промисловості, викладачем Хмельницького вищого артилерійського командного училища, в Українському науково-дослідному інституті поліграфічної промисловості, в різних науково-дослід-ницьких лабораторіях.

Вражає жанрова палітра діяльності Романа Горака: хімік, письменник, прозаїк, есеїст, драматург, науковець, літературно-мистецький критик, педагог, редактор-видавець, а насамперед — франкознавець — директор Львівсьного національного літературно-меморіального музею Івана Франка (1993−2017).

А ще Р. Горак — активний і непересічний діяч у справі вивчення, збереження не тільки спадщини І.Франка, а й багатьох письменників, діячів культури та наших національних героїв з різних епох — Маркіяна Шашкевича, Якова Головацького, Олександра Козловського, Василя Стефаника, Богдана Лепкого, В’ячеслава Будзиновського, Івана Керницького, Миколи Устияновича, Леся Мартовича, Стефана Коваліва, Ірини Вільде, Дмитра Вітовського, Євгена Коновальця, Андрея Шептицького, Володимира Островського, Юрія Липи…

Модератор заходу Аделя Григорук — письменниця, членкиня НСПУ, НСЖУ, НСКУ, заслужений працівник освіти України,
Модератор заходу Аделя Григорук — письменниця, членкиня НСПУ, НСЖУ, НСКУ, заслужений працівник освіти України,

Він автор кількасот літературознавчих статей, півсотні окремих книжок, автор низки кіносценаріїв та п'єс для театральних постановок. «Однак практично вся діяльність Романа Горака ― наукові праці, дослідження, участь у наукових літературознавчих конференцій найрізноманітнішого рівня ― пов’язані з постаттю Каменяра, який не лише став об'єктом його дослідження, але й сенсом усього Горакового життя», ― зазначила Аделя Григорук.

Яскравим, цікавим, насиченим багатьма фактами був виступ Романа Горака. Він ділився з присутніми спогадами про захоплення літературою, яке почалося як хобі ще в студентські роки і переросло в справу життя, про літературно-мистецьке оточення та самоосвіту, яку здобував наполегливою працею в бібліотеках, про спілкування з Іриною Вільде, у зв’язку з чим зазначив:

«Великий вплив на формування мене як письменника мало знайомство з Іриною Вільде, яка зуміла згуртувати навколо себе талановитих молодих людей. А початок моєї літературної діяльності поклав роман «Шашкевич», надрукований у 1981 році в журналі «Жовтень».

Олександр Масляник зазначив, що, побувавши на Косівщині, вражений краєм, який багатий талановитими людьми, які пишуть і творять, небайдужі до Гуцульщини і України, своїх коренів і своєї історії, до краєзнавства, літератури, виховання молоді.

Зустріч проходила у жвавій теплій атмосфері. Присутні мали змогу ставити запитання авторам і отримували цікаві відповіді, побудовані на фактах.

Півторагодинний виступ Р. Горака та О. Масляника поціновувачі літератури слухали, затамувавши подих. Всі присутні отримали неймовірні емоції від цієї зустрічі з людьми, які все своє життя працюють на ниві відродження української нації.

Наприкінці письменники подякували учасникам зустрічі за увагу і подарували бібліотеці свої авторські видання.

Прощаючись після приємного спілкування, всі щиро побажали гостям здоров’я, творчих успіхів. А ще — й надалі захоплювати своїми творами українського читача.

Марія ПОРОХ, членкиня Клубу інтелігенції ім. І.Пелипейка та РО «Просвіта».

Світлини авторки.