Передплата 2024 «Добрий господар»

FrankoData: відкритий цифровий музей

Дім Франка та Інститут франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка реставрують і оцифровують свої фондові колекції

Фрагмент Франкового почерку
Фрагмент Франкового почерку

Колекція Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка нараховує близько 35 тисяч одиниць зберігання. В умовах воєнного стану, коли найцінніші експонати заховані у фондосховищі, музейники зацікавлені в удоступненні предметів хоча б у цифровому форматі. Для цього вже певний час триває робота над оцифровуванням музейної колекції, що є складним і довготривалим процесом. Крім цього для кращого збереження колекції Музей активно займається реставрацією паперових і дерев’яних предметів.

Нещодавно Дім Франка у співпраці з Інститутом франкознавства ЛНУ імені Івана Франка виграли грант від Українського культурного фонду, що дозволить прискорити роботу над реставруванням та оцифровуванням фондових колекцій обох партнерських інституцій. Комплексний проєкт «FrankoData: відкритий цифровий музей» передбачає систему заходів з реставрації, оцифрування та онлайн-репрезентації фондових колекцій задля подальшого використання в музейній і науково-дослідній діяльності та популяризації творчої спадщини Франка в Україні і світі з використанням сучасних технологій.

Цьогоріч відзначають 150-літній ювілей творчої діяльності Івана Франка. Точкою відліку слугує 1873 рік, коли були написані перші вірші письменника, що дійшли до сьогодні. За своє життя Франко встиг відсвяткувати два ювілеї творчості — 25 і 40 років. Проте Дім Франко та Інститут франкознавства прагнуть відійти від круглих дат до відкритих даних і удоступнити фондові колекції обох інституцій за допомогою сучасних технологій.

Під час реалізації проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» увагу буде зосереджено на чотирьох тематичних блоках:

— Франкові ювілеї (25-літній та 40-літній ювілеї творчості);

— вершинні твори Івана Франка: створення, інтерпретація, реактуалізація («Захар Беркут», «Украдене щастя», «Мойсей», «Іван Вишенський», «Лис Микита»);

— Франкове коло сучасників;

— книжкова франкіана.

Під час реалізації проєкту буде відреставровано 116 музейних предметів, оцифровано 1200 одиниць зберігання й удоступнено онлайн у цифровій базі даних на оновленому вебпорталі Музею та у форматі виставкового проєкту й друкованого каталогу, а також зреалізовано програму супровідних науково-освітніх та інформаційних заходів.

Проєкт відбувається за співпраці музею Івана Франка та Інституту франкознавства Львівського університету, що зумовлено спільним ідейним задумом та відповідними фондовими ресурсами, необхідними для його реалізації. Дім Франка як музейна установа та Інститут франкознавства як наукова структура демонструють цим проєктом прагнення сучасного франкознавства активно використовувати можливі новітні технологічні засоби у подальшому розвитку цієї міждисциплінарної галузі знання.

Як наголошують у Домі Франка, «реставрація матеріалів фондової колекції — це питання збереження національної ваги культурних скарбів України, а оцифрування й удоступнення їх онлайн — питання розширення культурних прав українців, та — найважливіше! — впливу геніального й непроминально актуального мислителя Івана Франка на світогляд нації». Успішна реалізація проєкту позитивно вплине на формування національної пам’яті і самосвідомості, розуміння цінності культури для формування спільної ідентичності на засадах відкритості і рівного доступу.

Створеними під час оцифрування матеріалами зможуть користуватися усі охочі, а також їх планують застосувати в проєкті Міністерства культури та інформаційної політики України «Впровадження електронної системи реєстру Музейного фонду України», одним із 12 учасників якого є Дім Франка.

Проєкт «FrankoData: відкритий цифровий музей» реалізується у партнерстві з Інститутом франкознавства ЛНУ імені Івана Франка за підтримки УКФ.

Схожі новини