Передплата 2024 «Добра кухня»

«Коли здаємо кров — теж воюємо з ворогом»

14 червня — Всесвітній день донора крові. Таку дату започаткували, як вдячність донорам за їх благородний вчинок і порятунок життя людей, які потребують переливання донорської крові або її компонентів

Фото pexels
Фото pexels

Донором може бути будь-яка людина, яка досягла повноліття. Попередньо треба пройти медичне обстеження, щоб переконатись у відсутності протипоказань (є встановлені також межі допустимої ваги людини). Важливо пам’ятати, що взяття крові не має нашкодити самому донору.

У Львові кров можна здати на вулиці Пекарській, 65, де розташований обласний центр служби крові, або, як його називають у народі, банк крові.

Журналістка «ВЗ» поспілкувалась з досвідченими донорами, і запитала, яка у них мотивація, коли здають кров?

42-річний Тарас Ратушний, який працює директором з логістики на фабриці «Віденська кава» розповів:

Тарас Ратушний
Тарас Ратушний

— Вперше здав кров у 18 років, коли служив в армії. Тоді за те, що здаєш кров, давали один день відгулу (усміхається. — Авт.). А потім я зрозумів, що моя III група крові (резус — мінус), доволі рідкісна, і вона може врятувати комусь життя. Тоді я вирішив, що буду здавати крові і надалі. Спочатку робив це час від часу. Близько чотирьох років роблю це на постійній основі.

Кров на тромбоцити можна здавати через кожні 28 днів, а цільну кров — через кожні 60 днів. Я здаю кров тоді, коли у ній є потреба (про потребу крові повідомляють волонтерські групи у соцмережах). Почуваю себе добре, а тому буду продовжувати це робити.

— Що отримують донори за здачу крові? — цікавлюся.

— Знаю, що донорам дають талончики на обід (пообідати безкоштовно можна у кафе). Але я цим питанням не цікавився.

Багаторічний донор Олексій Авраменко розповів:

Олексій Авраменко
Олексій Авраменко

— У 1997 році я працював слідчим у Личаківському райвідділі. Наш працівник — дізнавач отримав травму, довго лікувався у лікарні. Йому ампутували ногу через зараження крові. Потрібно було терміново здати кров. Тоді я вперше у житті здавав кров. А потім почав це робити і надалі уже на вул. Пекарській. Загалом здавав кров — понад 40 разів!

Здавав кров, коли поранення на сході отримав командир батальйону «Львів» Ігор Вольський. Коли під час терористичного акту у Львові у 2015 році поранення отримали двоє правоохоронців… Нині часто здаю кров на потреби ЗСУ. А також на тромбоцити — для онкохворих дітей. Благодійний фонд «Із янголом на плечі» повідомляє, яка кров є потрібна. У нас у соцмережах є група, у якій ми спілкуємося, «Золотий донор». У ній — понад 100 досвідчених донорів. Завжди потрібна I група крові (резус — мінус). Так само є постійна потреба і в інших групах крові.

— Часто людям відмовляють у здачі крові?

— Якщо вага є недостатньою, або людина перехворіла, у неї низький гемоглобін, або має протипоказання, їй можуть відмовити у здачі крові. Перед процедурою у людини обов’язково беруть кров на аналіз. Якщо, наприклад, падає тиск, спрацьовує апарат, тоді процедуру зупиняють. Цього року я кров здавав уже чотири рази. В середньому на рік здаю разів зо п’ять. Коли беруть кров на тромбоцити, то процедура триває близько 1,5 години. Коли беруть цільну кров, то процедура займає до 10 хвилин.

42-річний приватний підприємець Максим Дробот здає кров близько 10 років. Він розповідає:

— Перший раз я здав кров 20 років тому, коли ще вчився в інституті. Кров треба було здати терміново для одногрупника. Але з часом я зрозумів, що у донорській крові є постійна потреба. Я познайомився з фондом «Із янголом на плечі». Ми почали працювати з онкохворими дітками. Забезпечувати кров’ю онкохворих дітей Львівської області.

З початку повномасштабної війни потреба у донорській крові зросла приблизно у три рази! Ми залучаємо до здачі крові студентів, підприємців… Коли здаємо кров — теж воюємо з ворогом! Можемо придбати дорогі медичні препарати, «швидкі», турнікети, але якщо не буде достатньо крові для проведення хірургічних операцій пораненим бійцям, це все не має значення…

Схожі новини