Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Два інфаркти з різницею… в тиждень

Їх переніс 42-річний львів'янин. Життя чоловіку врятувало донорське серце

Серце Олександру пересадили за п’ять годин, а на 12-ту добу виписали додому. Фото пресслужби Першого ТМО Львова
Серце Олександру пересадили за п’ять годин, а на 12-ту добу виписали додому. Фото пресслужби Першого ТМО Львова

Два місяці тому Олександру Малешенкову зі Львова раптом стало зле. Невдовзі його стан покращився, але за тиждень у чоловіка знову стався напад. Його кинуло в холодний піт. Поміряв температуру — висока. З’явився характерний біль у грудях. Відняло руку. Дружина негайно викликала «швидку».

У медзакладі, куди звер­нувся пацієнт, діагнос­тували гострий інфаркт міокарда. Серце львів'янина заледве билося і своєї функції вже не виконувало. Вердикт лікарів: Олександра врятує лише трансплантація серця. Часу чекати в нього вже не було.

У важкому стані чоловіка екстрено госпіталізували до Лі­карні Святого Пантелеймона, де спеціалісти відділення інтен­сивної терапії повернули його з того світу, стабілізувавши стан. Проте через те, що більша час­тина його серця змертвіла, па­цієнт потребував серйозної медикаментозної підтримки. Поза стінами лікувальної уста­нови не прожив би й дня.

За щасливим збігом обста­вин, саме у цей час у лікарні з’явився донор, родина яко­го дала згоду на забір органів. Серце ідеально підійшло Олек­сандру.

Як розповіли у пресслужбі Першого ТМО м. Львова, пе­ресадка тривала лише п’ять годин та минула успішно. Чо­ловік згадує, що коли відкрив очі й зробив перший вдих, не повірив, адже в останні дні пе­ред трансплантацією він за­дихався. На 12-ту добу після операції пацієнт повернувся додому. Його мрія — побачи­ти дітей і прогулятися рідним Львовом — нарешті втілилася в життя.

Схожі новини