Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Віддав на порятунок інших 650 літрів крові - це понад три стандартні бочки

У Дніпрі зафіксували рекорд — 78-річний Володимир Ніколаєв здав 794 донацію крові

Рекорд зафіксували. Фото з особистого альбому Володимира Ніколаєва та Національного реєстру рекордів України
Рекорд зафіксували. Фото з особистого альбому Володимира Ніколаєва та Національного реєстру рекордів України

На 58-й сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я у Женеві було засновано День донора, який відзначають 14 червня. Донор походить від латинського слова donare, що означає «дарувати». У випадку з донорами крові подарунком для реципієнта часто є життя. Власне, донором, тобто тим, хто дарує життя, є Герой України, заслужений донор України 78-річний Володимир Ніколаєв з Дніпра. Володимир Костянтинович за майже 48 років (47 років і 11 місяців) зробив 793 донації. А 14 червня у Дніпрі Володимир Ніколаєв встановив рекорд, зареєструвавши 794-ту донацію.

Як розповіла журналістці «ВЗ» керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова, Володимир Ніколаєв за ці роки віддав на порятунок інших 650,5 літра крові. «Це, уявіть собі, навіть понад три стандартні бочки!», — з гордістю сказала пані Лана.

Володимир Костянтинович усе життя живе у Дніпрі. Після закінчення 7 класу, так званої неповної середньої школи, вступив у технікум на спеціальність «технік-архітектор». Спочатку був на практиці, потім у проєктному інституті працював на закритому підприємстві. Далі служба в армії, а після мобілізації вступив на фізико-технічний факультет Дніпропетровського університету. Щоправда, на вечірню форму навчання, щоб мати змогу вдень працювати. Пригадує, якось одна викладач сказала, що створюють нову лабораторію, і Володимир Ніколаєв пішов у цю лабораторію, де затримався на довгі 25 років.

Пан Володимир пригадує, свою першу порцію крові здав ще під час роботи у проєктному інституті. Поруч була лікарня і пологовий будинок. Якось до них — у 6-й відділ, прийшов секретар комсомольської організації і запитав, хто міг би здати крові для породіль.

— Це був приблизно 1965 рік. Ми всі того дня пішли здавати кров, — розповів журналістці «ВЗ» Володимир Костянтинович. — По-перше, щоб допомогти молоденьким мамам, а по-друге, у робочий час ми мали змогу вийти за межі закритого підприємства.

— І від тоді все й почалося?

— Та ні. Це була одноразова акція. Потім попросили ще раз здати. Тоді була армія. І лише у 1976 році я довідався, що є у нас Станція переливання крові. Пішов просто подивитися — що там і як. Раз здав, потім другий-третій… Це мене настільки затягнуло, що став донором на постійній основі. Щоправда, доводилося й у відрядження часто їздити, а коли повертався, ноги самі несли на Станцію переливання крові. Якось я вже цим донорством заразився.

— Як часто можна здавати кров?

— Є різні види здачі крові й, відповідно, різні терміни. Можна просто здати кров, чи, як кажуть, «злитися», раз на два місяці. Але ще треба зважати на медичні нормативи, до прикладу, після 60 років цей інтервал між донацією збільшується. Але є й інший вид донорства — здача не крові, а плазми. Тобто донор зливає кров у спеціальну ємність, її пропускають через центрифугу, відбирають плазму з крові, а залишки крові знову вливають донорові. Цей процес ми називаємо «злитися і влитися». Нам давали талончики на харчування.

— То скільки одночасно крові ви здавали — 200 грамів чи більше?

— 200 грамів здають ті, хто це робить вперше у житті. Одноразова норма здачі крові 450 грамів. Це якщо просто кров. А якщо плазма, то може бути 600 і навіть 800 грамів. Іноді й більше.

— Щоб бути донором, треба дотримуватися здорового способу харчування?

— Особливо перед здачею не можна їсти нічого жирного, а про алкоголь і мови бути не може. Якщо людина стає донором, має думати про тих, кому цю кров чи плазму будуть вливати. Тож, щоб не нашкодити хворому, треба дотримуватися здорового харчування. Якщо людина перед здачею плазми з'їла щось жирне чи вживала алкоголь, користі від такого донорства не буде, бо така плазма відразу псується.

— За те, що рятуєте людей, маєте звання заслуженого донора України…

— За свій донорський стаж у мене цих звань назбиралося багато — двічі почесний донор срср, почесний донор України і заслужений донор України. А 2006 року чинний тоді президент України Віктор Ющенко вручив мені зірку Героя України.

— Ви — вже не молода людина. Як почуваєтеся після здачі крові?

— Чудово! В усьому світі усі знають, що донорство не впливає на жодні хвороби, які у вас раптом можуть з’явитися. Якщо погано почуваєтеся, то не варто йти здавати кров. Краще перенести візит на інший день.

Схожі новини