Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Найбільше безробітних зголосилося плести маскувальні сітки!

Журналістка «ВЗ» поцікавилася, до яких робіт залучають людей, які стоять на обліку у Львівському центрі зайнятості

У Червонограді плетуть сітки
У Червонограді плетуть сітки

Торік держава за ініціативи уряду запровадила проєкт «Армія відновлення», що передбачає можливість залучення людей, які набули офіційного статусу безробітних, до виконання суспільно корисних робіт. Таким чином безробітні мають роботу, а в регіоні виконуються заходи, що необхідні в умовах воєнного стану для посилення обороноздатності. Журналістка «ВЗ» поцікавилась у Центрі зайнятості, яку роботу отримують безробітні?

Заступник директора Львівського обласного центру зайнятості Оксана Іванчук розповіла, від лютого і до 09.05.2023 у рамках проєкту «Армія відновлення» у Львівській області 104 особи з-поміж безробітних взяли участь у суспільно корисних роботах.

«Важливо є те, що у період участі у суспільно корисних роботах за людиною зберігається статус безробітного, а оплата праці проводиться із джерел Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, — каже Оксана Іванчук. — При цьому її розмір не може бути меншим за мінімальний, тобто 6700 грн (а це більше, аніж середній розмір допомоги з безробіття, приміром, на Львівщині він становить 4610 грн).

Загалом, фінансування суспільно корисних робіт здійснюється за рахунок коштів замовника або коштів місцевих держадміністрацій або благодійних внесків чи пожертвувань, або інших джерел, не заборонених законодавством. Тому у випадку, коли до таких робіт залучалися б інші категорії населення оплата праці таких працівників, відповідно здійснювалась би з інших, вище перелічених джерел.

Станом на 09.05.2023 року підрозділи Львівського обласного центру зайнятості уклали 36 договорів про проведення суспільно корисних робіт, передусім з комунальними підприємствами, міськими, селищними та сільськими радами, установами охорони здоров’я, відділами соціального захисту, відділами освіти, культури, туризму, молоді, спорту тощо.

За видами робіт найбільше учасників з-поміж безробітних — 58 — зголосилися плести маскувальні сітки, які потрібні воїнам на фронті, 22 особи взялися підтримувати у готовності цивільні захисні споруди і пристосовувати існуючі наземні або підземні приміщення під найпростіші укриття, 9 зайнялися заготівлею дров. Решта надають соціальні послуги населенню, передусім особам з інвалідністю, людям похилого віку, хворим чи постраждалим унаслідок бойових дій, а також виконують роботи з упорядкування прибережних смуг, розчищають узбіччя залізничних колій, підтримують в готовності шкільні укриття, виготовляють медичні ноші та ін.

Людей, які стоять на обліку у Центрі зайнятості, залучають до суспільно корисних робіт.
Людей, які стоять на обліку у Центрі зайнятості, залучають до суспільно корисних робіт.

Найбільше безробітних до суспільно корисних робіт залучено у Дрогобицькому (23 особи), Львівському (21), Стрийському (19) та Червоноградському (17 осіб) районах. Зауважимо, що станом на 09.05.2023 року послуги з метою працевлаштування у Львівській обласній службі зайнятості отримують 3528 осіб зі статусом безробітного".

Схожі новини