Передплата 2024 «Добрий господар»

«Що заважає ввести нову номінацію з наступного року, щоб не міняти правила гри під час гри?»

Чому 9 березня не оголосили лауреатів Шевченківської премії?

Шевченківська премія. Фото з сайту Новинарня
Шевченківська премія. Фото з сайту Новинарня

Щороку усі з нетерпінням чекають на оголошення лауреатів Шевченківської премії - найвищої творчої відзнаки за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня. Вручають премію у семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство. Прізвища називають саме 9 березня. Так було понад 60 років поспіль. І лише цього року лауреатів Шевченківської премії вперше не назвали.

Точніше, саме 9 березня на офіційному сайті президента мав би з’явитися відповідний указ, у якому мали б бути названі люди, яким присуджено це високе звання — лауреат Шевченківської премії. Однак, цього року такого указу не було. Не з’явилася довгоочікувана новина про лауреатів і на сайті Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка.

Однак, як відомо, відбулася зустріч президента Володимира Зеленського з діячами культури та мистецтва з нагоди 209-ї річниці з дня народження Кобзаря, на якій начебто і говорили про лауреатів. У повідомленні пресслужби президента, зокрема, йдеться: «Під час зустрічі також ішлося про присудження Шевченківської премії 2023 року. Голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрій Макаров акцентував, що за час агресії росії проти України, особливо з початку повномасштабного вторгнення, з’явилася велика кількість літературних творів та іншого культурного продукту про війну. Тож Комітет запропонував передбачити номінації саме для творів, створених під час війни й на воєнну тему».

Чому у день оголошення лауреатів вирішили змінити правила? Про це журналістка «ВЗ» запитала у голови Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Юрія Макарова.

— Шевченківська премія — це не премія нашого Комітету. Це Національна премія, фінансується під егідою президента з Державного управління справами, — каже Юрій Макаров. — За нормативними документами лауреатів оголошує президент. Чому вчора не було оголошено, а було відкладено, можу висловити тільки свої міркування. Ми 9 березня були на зустрічі з президентом, от мене біс смикнув, а може, і не біс, а навпаки, запропонувати дещо. Перед цією зустріччю я спілкувався з волонтерами і митцями, і всі казали, що «якось у вас неправильно з Шевченківською премією». Бо, за офіційним документом, ми мали право присуджувати премію тільки творам, які були оприлюднені за пів року до подачі. Це приблизно березень 2022 року. Усі, хто потрапив у цей список, були люди, які відзначилися до повномасштабного вторгнення росії в Україну. А за час війни відбулося безліч надзвичайно яскравих, вартісних подій, які, безумовно, були помічені суспільством (а деякі, можливо, і не помічені). Отже, на цій зустрічі з президентом я запропонував: «Давайте на час війни проголосимо додаткові Шевченківські премії - за внесок у Перемогу». Я мав на увазі ще одну-дві додаткові номінації. Присутні підхопили це. Останнє слово, звісно, за президентом, і він сказав: «Давайте. Ми знайдемо кошти, і зробимо це». Я запропонував, щоб нагородили усіх разом. Можливо, через це і притримали указ президента про лауреатів.

— Але ж, як відомо, дорога ложка до обіду…

— Оприлюднювати прізвища, чи не оприлюднювати — відповідальність Офісу президента.

За словами Юрія Макарова, Комітет разом із Міністерством культури та інформаційної політики та Офісом президента України найближчим часом розробить зміни до положення про премію.

Не розуміє, чому так трапилося з цьогорічними лауреатами і ексголова Українського інституту національної пам’яті, депутат Володимир В’ятрович. Під постом Юрія Макарова у соцмережах, пан В’ятрович запитує: «Чому цю ідею не було озвучено раніше, а лише після незрозумілої відсутності оголошення цьогорічних переможців? Що заважає ввести нову номінацію з наступного року, щоб не міняти правила гри під час гри?».

P.S.Прізвища переможців додаткового конкурсу разом із цьогорічними переможцями буде оголошено 22 травня — у день перепоховання Кобзаря.

Схожі новини