Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Мама жила в будинку, де майже всі квартири обікрали. То вдома гроші намагалися не тримати…»

Журналістка «ВЗ» поспілкувалася з потерпілими, гроші яких викрали із сейфу суду

Фото умовне з сайту pexels
Фото умовне з сайту pexels

Резонансна справа про викрадення із Західного апеляційного господарського суду великої суми грошей (на той момент йшлося про 120 тисяч доларів) отримала несподіваний розвиток. Потерпілими у цій справі є не суддя, з кабінету якої рік тому викрали ці гроші, а суддя, яка уже була у відставці, та її донька. Не встигли забрати власні заощадження, які зберігали у сейфі в суді. Зловмисник викрав їх за 6 хвилин! А сейф відкрив оригінальним ключем. Хто є замовником у цій справі?

— Гроші задекларовані, тобто це офіційний дохід моєї мами за багато років, — розповідає донь­ка екссудді, гроші якої викрали з сейфу суду. — У мами стаж у суді 20 років, в мене трудовий стаж лікарем та косметологом 20 ро­ків. Маємо усі податкові доку­менти на ці гроші. Однознач­но була «наводка», бо людина оригінальним ключем відкри­ла сейф і забрала гроші. Про це сказали експерти-криміналісти, які були на місці. Сейф не був зламаний.

— Наскільки мені відомо — дуже швидко він викрав ці гроші…

— За 6 хвилин! Він колись займався скелелазінням. Заки­нув гачок, заліз по фасаду, від­чинив вікно, відкрив сейф, ски­нув гроші у якийсь пакет і виліз. Охоронці сказали, що нібито ні­чого не чули. На вікнах сигналі­зації немає.

— Коли стало відомо про крадіжку такої вели­кої суми із суду, перша дум­ка у людей — у судді вкрали хабарі…

— Так, наша судова систе­ма не ідеальна. Є незаконні рі­шення… Це якщо говорити в за­гальному… Якщо ж брати нашу конкретну ситуацію, то я живу в однокімнатній квартирі. Ми з мамою в тій квартирі жили двад­цять років. Тепер мама живе в двокімнатній квартирі. У нас не­має ні заміських будинків, нашій машині - дев’ять років (машина в нас одна на двох). Відповідно, усі гроші ми заощаджували.

— Ви кажете, що пограбу­вання відбулося за «навод­кою». Чи вдалося слідчим розслідувати деталі злочи­ну?

— Не вдалося. Відомо про ви­конавця. Це хлопець з Червоно­града, який уже мав «пробле­ми із законом». Ключ від сейфа був у нас вдома, він і залишив­ся. Тобто був ще ключ… Сейф — стаціонарний (на ніжках), який стоїть там роками! Мама, коли пішла у відставку, не забрала грошей, бо не мала їх де трима­ти.

— Тобто мама довірила гро­ші своїй колезі, а не банку?

— Так, це наша близька лю­дина, з якою вони багато років працювали. Але ж у суді не тіль­ки судді працюють. Там є поміч­ники, прибиральниці, охорона, адміністративний апарат. Мож­ливо, хтось комусь сказав, що є гроші в сейфі… А затрима­ний «включає дурня» і каже, що він ключ знайшов у парку, гроші знайшов у парку… Маячня якась. (Правоохоронці затримали кра­дія через шість днів. — Авт.).

— Ви на судовому засідан­ні розповідали, що у вас ви­крали 100 тисяч доларів та 50 тисяч євро. Але коли правоохоронці затримали того зло­дія, то у нього вилучили лише частину коштів — 9 тисяч до­ларів і 10 тисяч євро. А де ре­шта грошей?

— Правоохоронці забра­ли одну третю від суми, те, що було при ньому. Але він весь той час після крадіжки грав у казино. Усю свою сім'ю повіз у п’ятизірковий готель. Купував телефони, машини. Тобто гроші витрачав направо і наліво! Вони і затримали його біля готелю. Можливо, частину коштів віддав своєму спільнику…

— Ви вперше занесли гро­ші у суд чи і раніше їх там за­лишали?

— Мама в суді працювала 20 років, і спочатку не було зарп­латної картки… А мама жила в будинку, у якому майже всі квартири обікрали, то вдома гроші намагалися не тримати. Думали, це державна установа, крім того, всі документи є на ті гроші. Це не були хабарі, які ми мали ховати.

Мама казала, коли піде на пенсію, то не хоче сидіти в мене на шиї, а хоче мати можливість десь поїхати, щось купити, не залежати ні від кого.

— Досудове розслідування у Личаківському суді завер­шилося, і зараз справа роз­глядається по суті?

— Так. Його дружина (зло­вмисника, який вкрав гроші. — Авт.), 100 тисяч грн перевела на ЗСУ. Видно, у нього ще були сховані гроші. Очевидно, у та­кий спосіб хоче пом’якшити ви­рок суду…

(Обвинуваченому Богдану Бриню з Червонограда інкри­мінують крадіжку із проникнен­ням (ч. 5 ст. 185 КК України), за яку передбачено до 12 років по­збавлення волі з конфіскацією майна. — Авт.).

Схожі новини