Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«На відновлення понищеної в Україні готельної інфраструктури потрібен щонайменше мільярд доларів»

Про те, де в Україні через війну найбільше зруйнованих готелів та баз відпочинку, як їх планують відбудовувати, розповіла для «ВЗ» голова Державного агентства розвитку туризму України Мар‘яна Олеськів

У цей готель в центрі Києва влучив уламок російської ракети. Фото з відкритих джерел
У цей готель в центрі Києва влучив уламок російської ракети. Фото з відкритих джерел

російські терористи практично кожен день обстрілюють мирні міста України. І щоразу є нові руйнування туристичної інфраструктури країни. За попередніми підрахунками, на відновлення понищеної готельної інфраструктури знадобиться щонайменше мільярд доларів. В Державному агентстві розвитку туризму України триває опрацювання даних для реєстру пошкодженого туристичного майна, які надходять в рамках роботи «Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури».

Про це повідомила для «ВЗ» голова Державного агентства розвитку туризму України Мар’яна Олеськів.

Львів‘янка Мар’яна Олеськів - керівниця Державного агентства розвитку туризму з березня 2020 року.
Львів‘янка Мар’яна Олеськів - керівниця Державного агентства розвитку туризму з березня 2020 року.

«Станом на 28 січня 2023 року за даними, які були подані в Державне агенство розвитку туризму від чотирьох областей — Херсонської, Запорізької, Харківської, Чернігівської та міста Києва, зруйновано або пошкоджено вісімнадцять об'єктів, — каже Мар’яна Олеськів. — А саме: дванадцять готелів, чотири бази відпочинку та два санаторно-курортні заклади. Найбільше збитків у Херсонській області, де понищено 12 готельних об'єктів. У Харківській області понищено три об'єкти, у Запорізькій, Чернігівській та Києві - по одному. Розуміємо, що це тільки невеличка частина тих руйнувань, яких зазнала туристична інфраструктура України. Немає даних з Донецького та Луганського регіонів, де, за попередньою інформацією від тамтешніх ОВА, чи не найбільше зруйнованих готелів та інших закладів розміщення. До деяких з них неможливо дістатися, адже вони перебувають на окупованих територіях. І що побачимо на їхньому місці після звільнення, можна тільки здогадуватися».

— За попередніми підрахунками, на відновлення готельної інфраструктури знадобиться мільярд доларів. Які джерела фінансування — державний бюджет України, допомога міжнародних фондів, гранти?

— Наразі почав працювати «Фонд відновлення зруйнованого майна та інфраструктури» (створений Кабінетом міністрів України), кошти якого можуть бути використані на відновлення об'єктів туристичного призначення. Створено комісію, яка буде розглядати заяви щодо кожного об'єкту та ухвалювати рішення щодо надання фінансової допомоги на відновлення.

У разі позитивного рішення, комісія інформує донора щодо доцільності виділення фінансування. Упродовж 21 дня донор перераховує кошти на рахунок фонду, далі гроші йдуть на відновлення пошкодженого майна.

Не виключено залучення коштів за рахунок міжнародної допомоги, грантів та інших джерел, які не заборонені законом.

— До 1 лютого власники постраждалих готелів мають заповнити «Гугл-форму» (електронну анкету) щодо фактів руйнувань. Що це означає: щоб знати точнішу суму збитків, чи знати об'єми збитків?

— Термін заповнення анкети не обмежений 1 числом лютого, форму можна заповнювати за фактом руйнування чи пошкодження. Ми просимо до 1 лютого 2023 року подати дані про вже зруйновані або пошкоджені об'єкти туристичної інфраструктури. Така інформація необхідна для встановлення обсягів пошкодження туристичної інфраструктури. Цю «Гугл-форму» можуть заповнити не тільки готелі, а й інші об'єкти, призначені для надання послуг з розміщення — бази відпочинку, кемпінги, санаторії, мотелі, заклади харчування, курортні заклади. За цими даними буде сформовано реєстр та подано заявки до «Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури», щоб отримати кошти на відновлення.

— А що робити готелям, які розташовані далеко від фронту, але через війну, інфляцію мають збитки через відсутність гостей, відімкнення світла… Можуть розраховувати на допомогу від уряду?

— У листопаді 2022 року Державне агентство розвитку туризму України подало до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України перелік потреб готельної галузі та необхідної допомоги від міжнародних організацій. Чекаємо на відповідь та паралельно використовуємо всі можливі канали, пов’язані з міжнародною допомогою щодо інформування потреб готельного ринку.

Також триває робота щодо спрощення для готелів певних процедур на час дії воєнного стану. Державне агентство розвитку туризму бере участь у міжнародних туристичних заходах з метою промоції туристичної привабливості держави для того, щоб залучати міжнародні інвестиції для відновлення туристичної інфраструктури України після нашої перемоги.

Схожі новини