Передплата 2024 «Добрий господар»

«Математика і українська мова найкраще визначають потенційну успішність абітурієнта»

Історія України цього року в мультипредметному тесті — на вибір учнів

Мультипредметний тест. Фото з сайту Слово і діло
Мультипредметний тест. Фото з сайту Слово і діло

Цього року Міністерство освіти і науки не включило історію України в категорію обов’язкових дисциплін під час складання Національного мультипредметного тесту (альтернативи ЗНО).

«Мультипредметний тест міститиме завдання з трьох предметів. Два обов’язкові предмети: українська мова і математика. На вибір вступника ще один предмет: історія України, іноземна мова, біологія, фізика або хімія», — повідомили у міністерстві.

Багато хто таке рішення Міносвіти критикує. Кажуть, що зараз, коли триває війна з росією, яка прагне знищити Україну, наша історія повинна залишатися у мультипредметному тесті…

— Можемо багато сперечатися, правильно це чи неправильно, — зауважила народна депутатка Наталія Піпа. — У наступні роки історія України справді має бути одним з базових предметів, зокрема на ЗНО. Але зараз людям, які вступають на медичні спеціальності, фізичні, хімічні тощо, важливо, аби у них була можливість скласти іспит, який є базовим для тієї чи іншої спеціальності. Тривати тест цього року буде 180 хвилин (по 60 хвилин на кожен предмет). Це довше, ніж торік. Але цього року екзаменаційні питання будуть дещо складніші, ніж торік. Хоча все одно це буде спрощене ЗНО, що, вважаю, в умовах війни припустимо. У наступні роки, думаю, будуть зміни у цьому напрямі".

Викладач історії, начальник навчально-методичного відділу Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Степан Хамуляк каже:

— Якщо говоримо про те, що хочемо перевірити знання і навички дітей, то для цього потрібно дати трішки довший тест, ніж був торік. Отже, ми впираємося у питання часу й безпеки дітей. Бо якщо тест довший, це означає, що діти довше його пишуть. Український центр оцінювання якості освіти виходив здебільшого з того, що ті навички, які перевіряє історія (не кажучи про фактаж та зміст), наприклад, вміння працювати з джерелом, можна перевірити українською мовою, де діти працюють з текстом. Тобто є речі, які можуть перевірити інші предмети.

Що стосується змісту тесту з історії України, безумовно, перемогою є те, що у завданнях не лише XX століття, як торік, а завдання з другої половини XVI століття. А XVI століття — це той період, коли формується така держава, як Річ Посполита, з її плюсами та мінусами. Українські землі були у складі цієї держави. Тож зміст історії України є достатньо доречним.

— Історія України є на вибір, а не обов’язковим предметом мультипредметного тесту. Як до цього ставитеся?

— Як історик, ставлюся до цього негативно. Як вчитель історії — так само негативно. Як громадянин держави я розумію, що цей предмет є державотворчим. Але як працівник регіонального центру оцінювання якості освіти розумію, що є реалії, у яких ми сьогодні живемо. Тому в першу чергу маємо подбати про безпеку учасників мультипредметного тесту.

Основна мотивація в тому, що математика й українська мова найкращим чином визначають потенційну успішність абітурієнта під час вступу до закладу вищої освіти. Будь-який вчитель історії чи мови скаже вам: якщо учень добре знає математику, то вчителеві легше працювати з ним з історії та мови. Такі діти мають логічне мислення, що полегшує роботу з ними.

Схожі новини