Передплата 2024 ВЗ

Українське небо закриють американські «патріоти» й італійські «мамби»

У питанні захисту від російських ракет маємо великі надії на зустріч у «Рамштайні»

Так виглядає уражена російською ракетою багатоповерхівка у Дніпрі. Фото Ян Доброносов
Так виглядає уражена російською ракетою багатоповерхівка у Дніпрі. Фото Ян Доброносов

Україна і світ шоковані ракетним ударом росії по багатоповерховому житловому будинку в Дніпрі, внаслідок якого загинуло сорок мирних жителів (з них четверо — діти), понад 80 отримали важкі травми, ще 25 розшукують як зниклих. Цивільний об'єкт було атаковано у небі над Курською областю рф з бомбардувальника Ту-22м3 — надзвуковою протикорабельною ракетою Х-22 (несе тонну вибухівки), якою ще у колишньому срср задумували знищувати НАТОвські авіаносці. Цього разу об'єктом удару стали помешкання, де жили мирні українці. Як було і раніше, коли ударами Х-22 монстри від путіна знищили торговельний центр, багатоповерхівку на Одещині, торговельний центр у Кременчуці.

Керівництво вітчизняної ППО визнало, що знешкоджувати цей клас ракет ми наразі не в змо­зі… Тож Україна стоїть перед додат­ковими важкими викликами. Чи го­тові ми з ними впоратися? Хто може нам допомог­ти захиститися від цієї напасті? Коли чекати цієї підтримки? Про це — розмова кореспондента «Високого Зам­ку» із військо­во-політичним експертом Петром Черником.

Петро Черник
Петро Черник

— Допоки Україна не отримає най­сучасніші американські протиракетні комплекси, першою чергою MIM-104 «Patriot», а також (дуже сподіваюся) італійсько-французькі зенітні уста­новки Mamba (SAMP-T), захисту від російських Х-22 у нас не буде, — каже пан Петро. — Іншим способом відби­тися від них неможливо. Адже йдеть­ся про дуже високошвидкісні ракети.

— Наскільки вони небезпечні порівняно з іншими ворожими ра­кетами, які українські зенітники досі, значною мірою, збивали?

— Якщо, скажімо, російська ра­кета класу Х-101 має максималь­ну швидкість 720 км/год, а «Калібр» — 970 км/год, то Х-22 долає визна­чений маршрут зі швидкістю 4 тисячі кілометрів на годину! З огляду на те, що ця крилата ракета летить на від­стань 200−300 км, у повітряному про­сторі України з моменту завдання удару вона перебуває у межах однієї-двох хвилин. Вирахувати її за цей час ще можливо — коли вона виходить із ракетоносія. Але через колосальну швидкість збити її ми поки що не мо­жемо.

На превеликий жаль, російська федерація має ще щонайменше 150 ракет такого класу. І буде їх проти нас застосовувати. Така сувора дій­сність.

— Ми чули слова гнівного осуду цієї російської атаки від наших за­хідних партнерів. Чи прискорить трагедія у Дніпрі ухвалення ними рі­шень про постачання Україні ефек­тивних протиракетних систем?

— Сподіваюся, так і буде. Ве­ликі надії пов’язуємо із черговим «Рамштайном» (засіданням Контак­тної групи з питань оборони Укра­їни на німецькій авіабазі «Рамш­тайн», яка пройде 20 січня за участі глав оборонних відомств близько 50 країн під головуванням США). Впев­нений, там ці питання обов’язково буде обговорено. Є висока ймовір­ність того, що на цій зустрічі домов­ляться про надання Україні більшої кількості систем протиповітряної оборони.

А тим часом…

У Верховній Раді почали збір підписів під вимогою звільнити Олексія Арестовича з посади рад­ника Офісу президента. Арестови­чу закидають, що він увів в оману громадськість, заявивши, що тра­гедія сталася не внаслідок прямо­го влучення російської Х-22 у жит­ловий будинок, а через те, що ця ракета впала на нього після того, як її збила українська ППО. У та­кий спосіб, вважають народні де­путати, радник ОП поширив дезін­формацію, дискредитував сили оборони України і підіграв воро­гові. Цим твердженням Арестови­ча відразу скористалися у Кремлі, звинувативши у дніпровській тра­гедії українських військових.

17 січня, перед обідом, стало відомо, що Арестович подав зая­ву про відставку. «Хочу показати приклад цивілізованої поведінки: принципова помилка, значить, у відставку», — так радник ОП моти­вував своє рішення.

Британці своє слово уже сказали…

Ось на таких британських «челленджерах» українці незабаром громитимуть ворога.
Ось на таких британських «челленджерах» українці незабаром громитимуть ворога.

Зустріч у німецькому «Рамштайні», де обговорюватимуть новий пакет військової допомоги Україні, відбудеться у п’ятницю, 20 січня. А за кілька днів до того, не чекаючи цього саміту, уряд Великої Британії публічно оголосив про свій черговий внесок у зміцнення ЗСУ.

Уже найближчими тижнями Україна отримає від Туманного Альбіону роту основних бойових танків збройних сил Об'єднаного Королівства Challenger 2 (14 одиниць). Загалом Велика Бри­танія передасть Україні понад 100 броньованих транспортних засобів, включно з гусеничними БТР Bulldog.

Британці також передадуть нам 30 самохід­них артилерійських установок AS90 стандартно­го для НАТО калібру 155 мм. Україну буде підси­лено десятками британських безпілотників. Нам надішлють 100 тисяч артилерійських боєприпа­сів, сотні «розумних» ракет (GMLRS, Starstreak, AMRAAM), а також запчастини до українських танків і бронетранспортерів.

Ще раніше стало відомо, що Велика Брита­нія надасть Збройним силам України три верто­льоти Sea King, перший з них уже на місці. Для управління цими гелікоптерами британці підго­тували 10 українських екіпажів.

Британський прем'єр Ріші Сунак доручив мі­ністру оборони Бену Воллесу скоординувати підтримку України з боку інших її європейських союзників. Водночас глава зовнішньополітично­го відомства Великої Британії Джеймс Клевер­лі має полетіти у Вашингтон, аби обговорити з американською владою, що ще можуть вони ра­зом зробити для військової підтримки України.

Схожі новини