Передплата 2024 «Добра кухня»

«Хто відповідатиме, якщо з експлуатацією генератора щось піде не так»

Далеко не всі міські ОСББ готові придбати таке обладнання

Генератор має бути сухим, для цього його потрібно захистити від дощу та підтоплень. Фото з відкритих джерел
Генератор має бути сухим, для цього його потрібно захистити від дощу та підтоплень. Фото з відкритих джерел

Представники Держенергонагляду оприлюднили правила безпечного під'єднання генераторів до електричних мереж. Серед ключових правил безпеки — генератори не можна встановлювати у приміщеннях, зокрема житлових. На балконах — також не можна. Встановлювати генератори можна тільки на відкритому повітрі - не менше, ніж за шість метрів від вікон, дверей або гаражів. А відстань до стін має бути понад метр.

Також генератор має бути сухим, для цього його потрібно захистити від дощу та підтоплень. Якщо торкнутися мокрого генератора, можна отримати ураження струмом… Перед заправкою пальним генератору треба дати охолонути, інакше пальне може спалахнути, що призведе до пожежі. Забороняється зберігати запас пального поруч із генератором. Найпростіший спосіб безпечного використання приладу — під'єднати до генератора подовжувач, а вже до нього під'єднати ті електроприлади, у яких є потреба.

У разі генератора до внутрішніх електричних мереж необхідно забезпечити від'єднання від зовнішніх: під час роботи генератора зовнішнє електропостачання може бути відновлене, що призведе до короткого замикання, виходу з ладу обладнання, пожежі… Також забороняється підключати генератор до домашньої електромережі, якщо його потужність може значно перевищувати пропускну здатність розетки (як правило, вона витримує не більше ніж 3,5 кВт).

Як розповів «ВЗ» керівник пресслужби Головного управління ДСНС України у Львівській області Віталій Туровцев, наразі у Львові не було жодного випадку загоряння генератора чи електромереж від неправильної експлуатації установки. «До рятувальників з цим питанням ніхто поки що не звертався, — сказав пан Віталій. — На встановлення генераторів не потрібні жодні дозволи від нашої служби. Потрібно звертатися до електриків».

Попри часті відключення електрики у деяких районах міста, не усі ОСББ поспішають купувати генератори. І це при тому, що у Львові діє міська програма компенсації половини вартості електричної установки. Згідно з програмою, повертають 50% коштів вартості генератора, але не більше 30 тисяч гривень, а номінальна потужність приладу має бути від 3 кВт.

«Деякі ОСББ користають з можливості купити генератор за програмою міської ради. Не сказав би, що масово, і на це є кілька причин, — розповів «ВЗ» голова правління ОСББ «Галицький лев. Корпус 6» Анатолій Шалаєв. — В ОСББ не завжди є вільні кошти на рахунках, а нині оголосити додатковий збір із усіх власників квартир важко. Проблематично таку дорогу закупівлю провести через загальні збори чи навіть правління ОСББ, як цього вимагає статут. Є проблеми з кворумом, і подекуди не всім мешканцям зрозуміло, навіщо купувати генератор. Наприклад, я не проживу у будинку, а здаю свою квартиру в оренду, або я знайшов інше рішення для забезпечення свого особистого помешкання додатковим джерелом енергії: чи то зарядною станцією, чи додатковим акумулятором.

Невирішеним залишається й питання безпечної експлуатації генератора й місця для зберігання пального. Та й чи можна офіційно купити нормальний генератор? Привезти його з Польщі - не варіант. Далі, хто і як має його правильно експлуатувати? Хто має відповідати, якщо з експлуатацією генератора щось піде не так? Що робити, якщо ДСНС захоче зробити якісь приписи та накласти стягнення з керівника ОСББ за неправильну експлуатацію генератора, зберігання пального тощо?".

Схожі новини