Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Поперед президента — у Херсон…

Журналістів покарали за те, що вони, а не влада, першими розповіли про звільнення окупованого міста?

Кадр із репортажу SkyNews із щойно деокупованого Херсона. Після цього репортажу кореспондентові анулювали акредитацію.
Кадр із репортажу SkyNews із щойно деокупованого Херсона. Після цього репортажу кореспондентові анулювали акредитацію.

У той час, коли світові медіа у прямому ефірі показували з місця події гарячу новину дня — визволення Херсону від російських окупантів — бюрократи вітчизняного Міноборони, замість доброго слова на їхню адресу, вирішили покарати репортерів. Бо ті начебто грубо порушили встановлений порядок роботи ЗМІ у бойових умовах — «здійснювали свою інформаційну діяльність ще до завершення стабілізаційних заходів». Відтак було скасовано акредитацію представникам шістьох видань, а серед них — кореспондентам CNN, SkyNews, «Української правди», Hromadske. «Червону картку"отримали і фотографи, яким пощастило зняти дуже емоційні, промовисті кадри радості херсонців у перші хвилини після звільнення міста…

Наскільки правомірний такий вердикт?

Дехто вважає, що в умовах війни слово людей у погонах для всіх — закон, у тому числі для цивільних. Речники Об'єднаного командування «Південь» кажуть, що заборону на роботу преси у зоні активних бойових дій було продиктовано турботою про життя і здоров’я репортерів, великими ризиками, особливостями роботи військових. Журналісти ж, навпаки, твердять, що їм заважають виконувати прямий професійний обов’язок — оперативно доносити суспільно важливу інформацію. До того ж, представники ЗМІ впевнені, що нічого не порушували, бо мали акредитацію Міноборони, яка є офіційним дозволом на роботу у гарячих точках.

Жорстко прокоментував репресії проти преси головний редактор інтернет-видання «Цензор. Нет» Юрій Бутусов.

«Позбавлення акредитації знімальних груп CNN та SkyNews не має нічого спільного із захистом військової таємниці - це покарання за те, що західні журналісти з’явились у Херсоні раніше президента Зеленського та не показали його головним ньюсмейкером», — зазначає відомий блогер.

За його словами, українських журналістів не так давно позбавляли можливості розповісти про вступ наших військ у звільнені Ізюм, Куп’янськ. Зараз, зазначає Бутусов, та сама абсурдна заборона по Херсону.

«CNN та SkyNews не показали нічого таємного, тільки позитивне про Україну, але вони показали звільнення та воїнів, і не показали президента. Це він, на думку офісу Зеленського, має повідомляти хороші новини, він має бути у центрі уваги…».

Заборона на висвітлення бойових дій, обмеження свободи слова під час війни, фактичне закриття телеканалів, введення цензури та піар окремих представників влади, обмеження щодо журналістів, які не подобаються Офісу президента, і позбавлення акредитації CNN та SkyNews — все це ланцюжки однієї політики, переконаний головний редактор «Цензор. Нет».

За даними головної редакторки «Української правди» Севгілі Мусаєвої, рішення про анулювання акредитацій Генеральний штаб ЗСУ ухвалив після команди з Офісу президента. Кажуть, вказівку дав Кирило Тимошенко. За словами Мусаєвої, ухвалене рішення «демонструє нерозуміння функцій, завдань журналістики і некомпетентність людей, які відповідають за комунікаційну політику в державі». Цей крок влади журналістка назвала «пострілом у ногу»…

Тим часом зарубіжні і вітчизняні репортери, громадські організації звернулися до президента, міністра оборони, Головнокомандувача ЗСУ — з вимогою повернути акредитацію журналістам та розслідувати непрофесійну роботу комунікаційного відділу Міноборони, ухвалити відповідні кадрові рішення.

Очевидно, через скандал, яким неприємно вражені і наші друзі за кордоном, своє слово сказав Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець. Він теж вимагає від міністра оборони виправити помилку, вважає анулювання акредитацій «неприйнятним».

А ось думка відомого правника-конституціоналіста Андрія Магери: «Рішення про позбавлення акредитації є хибним. Його треба переглянути і вибачитися перед журналістами, які за один день зробили для України більше, ніж Мінінформполітики за рік».

Щоб якось загладити вину перед журналістами, у минулий понеділок для них організували престур до Херсону. Якраз тоді, коли туди навідався президент. Поїздку організували абияк: двом сотням представників преси з апаратурою подали автобус на 70 місць…

Насамкінець — кілька слів від себе. У час, коли Україна веде кровопролитну боротьбу за свою незалежність, деякі особи, які метушаться біля президента, роблять те, що робили і до 24 лютого — покривають його бронзою, співають йому осанну, часто підштовхують до сумнівних рішень. Оберігають від критики. А нерідко — і від реального життя. Намагаються на кожному кроці забезпечити йому, як і в часи комуністичних генсеків, «оплески, які переходять в овації». Дискредитують його, пропонуючи сумнівні кадрові рішення. Вдаються до непривабливих вчинків з корупційним нальотом. І на додаток — пробують взяти під ніготь пресу…

Досить того, що сконцентрували у своїх руках теленовини, так тепер не дозволяють журналістам без дозволу ступити і кроку. Часом доходить до комічного — коли недавно показували матчі футбольної збірної, коментатор змушений був кілька разів під час гри наголошувати, що їх трансляція в українські домівки відбувається завдяки президенту Зеленському.

Вам це нічого не нагадує? І чи такої совкової внутрішньої політики чекають від наших можновладців захисники України?

Коментар для «ВЗ»

Отар ДОВЖЕНКО, медіаексперт

У цьому випадку обидві сторони мають свою рацію. Військові володіють правом встановлювати певні обмеження. У цьому випадку вони були мотивовані тим, що Херсон щойно звільнено, є велика небезпека замінування, навіть можуть відбуватися бойові дії. З іншого боку, ці обмеження мають працювати для всіх однаково. Запроваджуючи їх, треба думати, з якою метою їх роблять. Деякі медійники, очевидно, потрапляли в місто з допомогою військових. А деякі - за вказівкою особливих органів. Є інформація, що окремі журналісти прибули у Херсон, можливо, за вказівкою Офісу президента. Ми бачили, що кореспонденти телеканалів, які працюють у спільному телемарафоні, заїхали у Херсон спокійно…

Демонстративне скасування акредитацій для деяких журналістів, які працювали без дозволу Оперативного командування «Південь», це, як на мене, неадекватний захід, який треба скасувати. Треба чіткіше і зрозуміліше пояснювати, чому журналістам не дають потрапити у цю зону бойових дій чи на звільнену територію, на який період діє ця заборона. Іноземні журналісти, які приїхали висвітлювати військові події, мають право запитати: а що ви нам пропонуєте взамін? Чи ви хочете, щоб ми взагалі не висвітлювали ці події? Про це мали би дбати комунікаційники Міноборони, а не карати журналістів позбавленням акредитацій.
Заборону можна виправдати особливостями воєнного часу, але я не бачу в цьому конструктиву. Або ми чогось не знаємо, що від нас хочуть приховати. Коли ми у понеділок побачили приїзд у Херсон Володимира Зеленського, то народжується думка, що в його Офісі хотіли, щоб перша масова подача у медіа з Херсону була не з українськими військовими у головній ролі, а з президентом.
Сподіваємося, Генштаб відреагує на своє рішення кардинальними змінами. І що наступного разу, коли українська армія звільнятиме нашу територію, режим допуску туди журналістів буде логічним, адекватним.

Схожі новини