Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ми зібрали в Інтернеті понад 150 тисяч антиукраїнських ресурсів»

Українці можуть протидіяти окупантам через кіберплатформу «МРІЯ», а не виставляти фото та відеоматеріали у соцмережах

Фото ілюстративне із мережі
Фото ілюстративне із мережі

Спецслужби вкотре закликають не поширювати відео та фото обстрілів українських територій. Не фотографувати збитих дронів-камікадзе, на яких видно серійний номер.

Натомість українці можуть долучитися до проєкту «МРІЯ», який розробили фахівці з Кіберполіції України, спільно з небайдужими громадянами. Така платформа — це протидія російським окупантам у медіа-просторі.

Як розповіла старший інспектор 1-го сектору Управління протидії кіберзлочинам Львівщини Валерія Івкова, наразі це найбільша спільнота, яка успішно блокує та протидіє російській агресії в Інтернеті. Загальна аудиторія становить приблизно 750 тисяч осіб.

«МРІЯ» приймає інформацію про фейкові ресурси, котрі перевіряються нашими модераторами та відправляються на блокування в Телеграм-канал, — каже Валерія Івкова. — Уже зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів та профілів — понад 150 тисяч!

У розділі «Надіслати скаргу на ресурс» — кожен може долучитися до блокування ресурсів окупанта. Вам буде надано випадкове посилання, а також текст скарги, які постійно змінюються.

Є, наприклад, бот «Народний месник». У цей чат-бот @ukraine_avanger_bot надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових та їх поплічників, виявлених мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси, котрі опрацьовуються модераторами боту та документуються як підрозділами Національної поліції України, так і іншими правоохоронними органами. Нещодавно також додали ще одну категорію про присутність камер зовнішнього відеоспостереження, де перебувають окупанти.

Є також автоматизований сервіс «MRIYA Automatic» для боротьби з російською пропагандою, який не використовує ваш браузер, і не вимагає від вас увімкненого та активного браузера комп’ютера чи смартфону.

«МРІЯ» об'єднує усі напрямки нашої діяльності, — резюмує кіберполіцейська. — Кожен українець може бути воїном на своєму фронті!

Схожі новини