Передплата 2024 ВЗ

Дрони-камікадзе: нова тактика терору

Закрити від них небо повинні допомогти нам західні партнери

Наслідки атак ворожих дронів по Києву.
Наслідки атак ворожих дронів по Києву.

Спантеличений дошкульними невдачами на полі бою, ворог перейшов до нової, але такої ж підступної тактики війни з Україною — крилатими ракетами, ЗРК «С-300», дронами-камікадзе намагається разом із військовими цілями нищити мирні об'єкти енергозабезпечення, б'є по житлових будинках, продуктових базах глибоко у нашому тилу. На думку американського Інституту вивчення війни (ISW), значущого воєнного ефекту це не дасть, найперша мета цих ударів — психологічний терор, залякування українців.

Справжній армагеддон пережила українська столиця минулого понеділ­ка. Іранські «шахеди», замасковані під російську «Герань-2», вибухали у житло­вих кварталах столиці, біля залізничного вокзалу. Лютнево-березневі жахи, коли рашисти атакували Київ, знову нагада­ли про себе пожежами, руїнами, смер­тями. Серед убитих — молоде подружжя, яке чекало дитину, біженка з Донеччини, що так сподівалася знайти прихисток у Києві…

Окупанти били по всій Україні. Здри­галися від вибухів Дніпро, Харків, Одеса, Житомир, Запоріжжя, Кривий Ріг. Через ці атаки мегаполіси надовго залишали­ся без світла, тепла, води. Енергетики, які перед тим по-геройськи відновили електропостачання майже повсюдно у країні, попередили про можливі нові ві­ялові відключення мереж. На Миколаїв­щині ворожі ракети вцілили у величезні ємкості з олією, вона загорілася. Рані­ше були нищівні удари по елеваторах із зерном. Так виглядає, що з наближен­ням холодів нас намагаються не тіль­ки заморозити, а й залишити без їжі…

Потужні атаки на енергетичну інфра­структуру країни повторилися у вівто­рок. Як сказав президент Володимир Зеленський, за тиждень росіяни знищи­ли 30 відсотків нашої енергетики…

За словами міського голови Києва Ві­талія Кличка, своїми ударами росія хоче спричинити гуманітарну катастрофу. «Я впевнений, що путіну потрібна Україна без українців. Тому іде атака по будин­ках, де живуть невинні люди», — заявив мер.

Українська влада благає західних партнерів про негайне, не «на завтра», а вже, постачання значної кількості про­тиракетних засобів. Власними силами з масованими атаками ворога, який взяв собі у союзники Іран, впоратися нам важко — хоча із запущених його 43 дро­нів 38 вдалося нашій ППО минулого по­неділка знешкодити. Додаткову триво­гу викликають повідомлення, що москва закупляє у Тегерана нові балістичні ра­кети — а це нові, ще небезпечніші викли­ки. Потрібна концентрація. Треба набра­тися нових сил і терпцю…

Коментар

Юрій Луценко, воїн ЗСУ, колишній Генпрокурор

Іранські дрони-камікадзе відкрили «друге дихання» для напівживої російської армії.

Це ще раз свідчить, що Путін — лише передовий загін світового Тоталітарно­го Терористичного Союзу.

Нерішучість Західного Демократичного Альянсу в наданні Україні усіх мож­ливих видів озброєння лише розпалює цю війну. Адже програш РФ означати­ме остаточне випадання амбіцій Ірану, Північної Кореї, Сирії, Нікарагуа, Сомалі, ЦАР тощо зі світового порядку деного.

І навпаки, якщо Путін, порушивши усі міжнародні правила, отримає хоч якийсь помітний територіальний здобуток — для диктаторів-агресорів всього світу на­стане епоха розв’язаних рук. Світ запалає відразу в багатьох точках.

За всім цим уважно спостерігає Китай. Він, як завжди, не вступає у війну. Про­сто залякує європейські країни, добиваючись вигідних для себе умов торгівлі.

Парадоксом при цьому є те, що інструментом такого залякування є прируче­на і пограбована Китаєм Росія, ціна газу якої в Уссурійську вдвічі вища, як у Пекі­ні. А на останньому з'їзді КПК імператор Китаю Сі прямо сказав: світ буде двопо­люсним. Тобто Москві в геополітиці нічого не світить, спускайтеся на дно. Хоча, що дивуватися? Росія завжди була самобаскакською країною, завжди нищила себе на догоду Хану.

Що нам робити у цьому жорстокому світі?

Тримати стрій. Шанувати союзників. Не роз'єднувати суспільство.

Воювати за свою землю і своє вільне майбутнє. Зі світлом чи без, з теплом чи в холоді.

Так, ракети і дрони, що летять в енергетичні об‘єкти, — психологічно важке ви­пробування.

Але Миколаїв вистояв без води під щоденними ударами 10−20 ракет.

Харків не зламався внаслідок багатомісячного масованого руйнування жит­лових масивів.

Тримають удар Дніпро, Запоріжжя, Нікополь. Борються десятки малих і вели­кіх міст та сіл.

Альтернативу цій боротьбі ми знаємо. Її розповіли братські могили закатова­них у звільнених містах.

Тому втомі й зневірі - ша.

Установка на Перемогу.

Схожі новини