Передплата 2024 «Добра кухня»

«Окупанти мають знати: гнатимемо їх до кордону»

Українські воїни влаштовують росіянам на півдні пекельне закінчення літа

Усі ми з вами скучили за херсонськими кавунами. Наші воїни роблять усе, щоб достигали вони під мирним українським небом... Фото з соціальних мереж
Усі ми з вами скучили за херсонськими кавунами. Наші воїни роблять усе, щоб достигали вони під мирним українським небом... Фото з соціальних мереж

Свіжі фронтові новини змусили мільйони наших співвітчизників затамувати подих і стиснути кулаки: на півдні сили оборони України перейшли у контрнаступ. Після шести місяців стійкої оборони, стримування, вимотування ворога ми, здається, перехопили ініціативу, почали активніше виганяти російську нечисть зі своєї землі.

Офіційні повідомлен­ня про успіхи україн­ських воїнів поки що до­волі стримані. Здається, наші верхи воліють не наврочити — мовляв, краще до кінця добре зробити справу, а вже потім можна буде про неї поговори­ти. Утім, про переміну ситуа­ції на південних полях битв на нашу користь можна здога­датися навіть зі скупих хронік. Речники наших оперативних угруповань, військові експер­ти, західна преса, безпосеред­ні учасники бойових дій кажуть: українські вояки вивели з ладу практично всі залізничні й авто­мобільні великі мости поблизу окупованого Херсона, що пара­лізувало постачання ворогові, який перебуває на правому бе­резі Дніпра, живої сили, зброї і боєприпасів. Нищівних уда­рів скерована в Україну далеко­бійна західна артилерія та інші засоби завдали по російських базах, командних пунктах, пе­реправах, іншій інфраструкту­рі противника у Херсоні, Новій Каховці, поблизу Берислава. Як наслідок — більші, ніж зазви­чай, цифри втрат живої сили ворога у фронтових зведеннях. Аналітики кажуть про звільнені напередодні кілька сіл на Хер­сонщині, про прорив першої лі­нії оборони росіян, про відхід із раніше зайнятих позицій 109-го полку «днр», про втечу росій­ських десантників. І про вогне­вий контроль ЗСУ над значною частиною окупованих терито­рій на півдні.

На контрнаступ може вказу­вати і заклик української влади до жителів Херсонщини з про­ханням евакуюватися, принай­мні забратися подалі від позицій і об'єктів рашистів — аби убез­печити себе і полегшити роботу нашим військовим… У зв’язку з цим у соцмережах активно ци­тують слова Головнокоманду­вача ЗСУ генерала Валерія За­лужного, який про визволення Таврії сказав так: «Літо не літо без херсонського кавуна…»

Тим часом авторитетний те­леканал CNN, посилаючись на слова американських високо­посадовців, каже, що ЗСУ здій­снюють так звані формуваль­ні операції - завдають ударів по системах озброєння, цен­трах командування та управлін­ня, складах боєприпасів та ін­ших цілях — «щоб підготувати поле бою для запланованих на­ступів». За словами цих чинов­ників, довгоочікуваний наступ ЗСУ включатиме повітряні й на­земні операції.

Схоже, вони уже розпочали­ся. «Саме зараз на півдні сильно гуркотить», — як завжди образно оцінює перебіг подій колишній генпрокурор України, а нині воїн Юрій Луценко. А речниця опе­ративного командування «Пів­день» Наталія Гуменюк ствер­джує: «Ворог деморалізований і розгублений, йому дуже склад­но збирати сили для майбутніх маневрів та спроб перекинути свої підрозділи».

Та бити в литаври ще зара­но. Ворог сильний, підступний. За словами генерала Дмитра Марченка, який керував обо­роною сусіднього із Херсоном Миколаєва, для того, щоб мати успіх у наступальній операції, за чисельністю війська проти­вника треба переважати утричі. Утім, напевно, не тільки кількіс­тю ми збираємося перемага­ти. Пів року протистояння з во­рогом показало, що захисники України здатні робити нестан­дартні ходи.

«Хтось хоче знати, які у нас плани? Ви не почуєте конкре­тики від жодної справді відпо­відальної особи. Бо це війна… Але окупанти мають знати: ми гнатимемо їх до кордону. До нашого кордону, лінія якого не змінювалась. Окупанти її до­бре знають», — сказав напере­додні у своєму відеозверненні президент Володимир Зелен­ський. Глава держави порадив російським військовим втікати до себе додому або здаватися у полон. При цьому попередив: якщо загарбники не почують його заклику, то матимуть спра­ву із українськими захисника­ми, які «не зупиняться, поки не звільнять усе, що належить Україні». За словами президен­та, війна почалася з окупації Криму та Донбасу і повинна за­кінчитися їх звільненням.

Думка з приводу

Борислав Береза, народний депутат Верховної Ради VIII скликання, учасник російсько-україн­ської війни

Вам цікаво, що відбува­ється в напрямку Херсона? Я відповім згідно з тією ін­формацією, яку можна по­ширювати. По-перше, від­буваються позиційні бої з метою покращення нашо­го становища по лінії фрон­ту. Ми беремо ті позиції, які можуть забезпечити нам пе­ревагу на цьому напрямку для реалізації запланованих дій. По-друге, ми бачимо, що ворог накопичує на цьо­му напрямку свої резерви та постійно намагається по­зиційно маневрувати задля утримання ділянок фронту на Херсонщині. Тому здій­снюється вогневе уражен­ня позицій ворога, щоб за­побігти введенню в бій його резервів та для порушен­ня його системи управління військами і логістичного за­безпечення. Саме для цьо­го, першою чергою, здій­снюються удари по мостах, переправах, пунктах управ­ління та складах з боєприпа­сами. Окупанти зараз част­ково деморалізовані, однак продовжують здійснюва­ти опір. Це їм не допоможе. Ворога буде знищено, зрад­ників — покарано, території - звільнено, контроль — по­новлено.

Схожі новини