Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні зростає кількість жертв серед мирних жителів

Неспровокована російська агресія продовжує руйнувати Україну

Як і у кожному регіоні, що потерпів від війни, в Україні загинули люди та знищено майно. І на жаль, саме мирне населення країни продовжує страждати найбільше.

Конфлікт призвів до масштабних руйнувань будинків, шкіл, лікарень, закладів опіки й цілих міст. Міни й вибухонебезпечні предмети надалі становлять велику загрозу для мирних жителів, як тих, що залишаються у своїх будинках, так і тих, що тікають від конфлікту.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (OHCHR) у своїй доповіді від 15 травня 2022 року заявило, що з 24 лютого 2022 року, коли російська федерація розпочала збройний напад на Україну, в цій країні зафіксовано 7564 жертви серед мирного населення - 3668 загиблих і 3896 поранених. Серед 3668 загиблих - 1353 чоловіки, 897 жінок, 82 дівчини й 94 хлопці, а також 69 дітей і 1173 дорослих, стать яких наразі не встановлено. Серед 3896 поранених - 602 чоловіки, 441 жінка, 91 дівчина й 100 хлопців, а також 167 дітей і 2495 дорослих, даних про стать яких наразі немає.

OHCHR стверджує, що більшість жертв серед цивільних громадян України спричинило застосування далекобійної артилерії, зокрема, реактивних систем залпового вогню, а також ракетні й авіаційні удари.

Міжнародна спільнота не може забути жахливі фотографії мирних жителів, які лежать на вулицях і у місцях масових поховань, що були зроблені в українському місті Буча. Одна з провідних міжнародних інформагенцій повідомила: "На фото й відео з Бучі - поліетиленові пакети з тілами, звалені в окопах, бездиханні кінцівки, що стирчать із поспіхом виритих могил, і трупи, розкидані по вулицях".

Голова Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Матильда Боґнер нещодавно зазначила, що Місія чула про російських снайперів на дахах, які стріляли по українських мирних громадянах, коли ті переходили дорогу. У Бучі та інших містах на північ від Києва, які були захоплені російськими військами, правозахисники зафіксували позасудові вбивства понад 300 жінок, чоловіків і дітей.

"Це як масові страти, так і вбивства людей, що перебували в автівках, переходили дороги тощо", – сказала пані Боґнер. При цьому не наголосила на тому, що велика кількість жертв серед мирних жителів і масове руйнування невійськової інфраструктури вказують на невибіркові атаки, які є порушенням правил війни. Усе це демонструє, як росія порушує усі норми міжнародного гуманітарного права, і це можна прирівняти до воєнних злочинів.

Після того, як світ побачив жахливі фото з Бучі, президент України Володимир Зеленський засудив ті вбивства як «геноцид» і «воєнні злочини».

У тому ж ключі президент США Джо Байден назвав володимира путіна «воєнним злочинцем», якого слід притягнути до суду.

Під час 34-ї позачергової сесії Ради ООН з прав людини (UNHRC), присвяченої погіршенню ситуації з правами людини в Україні внаслідок російської агресії, голова Координаційного комітету спеціальних процедур Віктор Мадріґал-Борлоз категорично заявив: застосування сили однією державою проти іншої є принципово неприйнятним, бо це є нападом на саму суть та цілі Статуту Організації Об'єднаних Націй.

"Наслідки цієї військової атаки на права людини в Україні будуть глибокими й довготривалими, і завдадуть величезних страждань і непоправної шкоди, яка відчуватиметься поколіннями, - підкреслив Мадріґал-Борлоз. - Ми приголомшені тривожними повідомленнями про порушення міжнародного законодавства з прав людини й міжнародного гуманітарного права, які можуть вважатися воєнними злочинами".

Моя країна, Польща, була однією з тих, що підтримали скликання цієї спеціальної сесії UNHRC. Під час сесії UNHRC Польща засудила звірства, скоєні росією у Маріуполі та інших частинах України. Посол Польщі в ООН закликав забезпечити відповідальність усіх осіб, які скоїли жахливі воєнні злочини. Сесія UNHRC прийняла відповідну резолюцію (33 голоси за, 2 проти, 12 утрималися).

Резолюція висловила "глибоке занепокоєння тривожною кількістю жертв серед цивільного населення, спричиненої агресією проти України", та рішуче засудила "напади на мирне населення та цивільні об’єкти, у тому числі на житлові квартали, школи, дитячі садки та медичні заклади, а також ті напади, що здійснюються із застосуванням касетних боєприпасів, артилерійських і авіаударів, а також застосування катувань та іншого жорстокого, нелюдського або принизливого для гідності поводження, свавільні та позасудові страти, насильницькі зникнення, сексуальне й гендерне насильство, примусове переміщення населення, а також насилля проти дітей та знущання з них".

Резолюція також підтвердила необхідність швидкого, незалежного та неупередженого українського й міжнародного розслідування ймовірних порушень прав людини, міжнародного гуманітарного права та пов’язаних з ними злочинів - з метою притягнення винних до відповідальності, в тому числі за ті порушення, які можуть бути злочинами проти людства, воєнними злочинами та іншими злочинами проти міжнародного права.

Настав час притягнути росію до відповідальності за її воєнні злочини та звірства.

(«Нью Делі Таймс»). Переклад Аскольда Єрьоміна.

Схожі новини