Передплата 2024 ВЗ

Ще одні вороги України – палії!

Горе-господарі завдають величезних збитків екології й економіці

До російської навали, яку стримує Україна, у ці дні додалася ще одна проблема, наша внутрішня. Безвідповідальні громадяни спалюють суху траву – і цим завдають величезної шкоди екології, здоров’ю людей. І міцності нашої країни – бо спричиняють величезні матеріальні збитки, відволікають на приборкання пожеж сотні людей, у тому числі тих, які зайняті питаннями оборони і ліквідацією наслідків війни.

Горить підпалена горе-господарями трава ледь не у кожному населеному пункті. Начебто «наводять порядок» на своєму обійсті, на сіножаті, на пасовищі, а вітер займає вогонь на величезні площі, спопеляючи все підряд.

Минулого понеділка у селі Шибалині на Бережанщині (Тернопільська область) жінка так «догосподарювалася», що пожежа вийшла з-під контролю і охопила три гектари угідь. Співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій разом з місцевими жителями гасили вогонь упродовж двох годин. За півтора місяця у навколишніх селах чотири рази приборкували пожежі, спричинені спалюванням трави. Вогнем знищено рослинність на 11 гектарах.

Є і людські жертви

У Куликові під Львовом пожежники, які гасили підпалені чагарники, виявили на попелищі тіло 76-річної жінки, яка, вочевидь, задихнулася димом…

Закон передбачає для паліїв величезні (до 30 тисяч грн) штрафи і навіть ув’язнення до 5 років. Але заклики до сумління не допомагають. Як на мене, своє слово мали би сказати члени територіальної оборони, сільські загони патрулів. Хто-хто, а вони порядок зі злочинцями наведуть швидко. Як навели його з мародерами…

Наостанок повторимо гасло мудрих людей: «паліть не траву – паліть окупантів!»

Читайте також: Як припинити істерику, «загасити» агресію та вивести людину зі ступору

Схожі новини