Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський обнадіяв пенсіонерів безкоштовними смартфонами

Для цього стареньким треба вакцинуватися

Українцям, які користуються у своїх смартфонах додатком “Дія”, пообіцяли десяток нових електронних послуг. Як от, зміну через свій ґаджет місця реєстрації проживання, нові послуги для водіїв (передача іншій особі права на користування автівкою), дозвіл на будівництво, надання довідки про несудимість, опитування тощо. Про це йшлося на відкритті у Києві четвертого Diia Summit, який організувало Міністерство цифрової інформації.

Читайте також: У "Дії" з'явиться можливість проводити громадські опитування

Чи не найбільше заінтригував президент, який прибув на відкриття цього форуму. Володимир Зеленський розповів, що навесні стартує державна програма із забезпечення громадян похилого віку доступом до Інтернету та електронних послуг. За словами глави держави, обов'язковою умовою для участі у цій програмі буде наявність щеплення проти коронавірусу.

«Навесні запускаємо нову велику державну програму – всі вакциновані українці, старші від 60 років, отримають безоплатний, якісний, сучасний смартфон і пільговий тариф».

Аналітики вважають цю ідею президента його особистим піаром. Так само, як інші гучні, але сумнівні ініціативи Зеленського: про економічний паспорт для дітей, житло для всіх учасників бойових дій уже у 2022 році, мільярд посаджених дерев... Адже у державній скарбниці нема коштів на інші важливі соціальні програми. До того ж, найбільша потреба пенсіонерів - не смартфон (багатьом із них зручніше користуватися клавішним телефоном). Людей похилого віку турбує низька пенсія, високі тарифи на комунальні послуги і шалені ціни на продукти і ліки…

Коментар для “ВЗ”

Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики

Ідеться про популізм з особливим цинізмом. Про спекуляцію на почуттях людей похилого віку. Їм обіцяють віртуальну манну небесну — пільговий тариф від незрозуміло якого оператора мобільного зв’язку. Незрозуміло також, хто буде виробником безкоштовних смартфонів, як відбуватиметься тендер на їх закупівлю за величезні державні кошти. Наскільки пам’ятаю, цих коштів не закладено у Державному бюджеті на 2022 рік.

Усі оці популістські ініціативи свідчать, що у Зеленського іде земля з-під ніг. Він, очевидно, шукає можливостей у не зовсім законний спосіб продовжити перебування на своїй посаді. Але він погано знає українську політичну історію: за всі помилки і провали доведеться відповідати. У мене є відчуття, що час, коли Зеленському доведеться відповідати за ці помилки, наближається набагато швидше, ніж розраховує шостий президент.

Читайте також: Нова функція "Дії" - довідка про несудимість, але є нюанс

Схожі новини