Передплата 2024 «Добра кухня»

У "Дії" з'явиться можливість проводити громадські опитування

  • 08.02.2022, 13:30
  • 905

Міністерства, а також органи центральної та місцевої влади тепер можуть проводити опитування з питань держуправління у різних сферах суспільного життя через портал і додаток «Дія»

У "Дії" з'явиться можливість проводити громадські опитування
У "Дії" з'явиться можливість проводити громадські опитування

Про це йдеться в постанові Кабінету міністрів № 90 від 7 лютого.

Організатором опитування виступатиме технічний адміністратор і власник порталу «Дія». Брати участь в опитуваннях зможуть громадяни віком від 14 років. Результати опитувань відображатимуться на порталі або у додатку за згодою замовників (органа влади).

Опитування через «Дію» не є голосуванням (референдумом), виборами, а також формою публічного обговорення чи електронних консультацій з громадськістю.

Зеленський назвав опитування «першим масштабним інструментом електронної демократії» та «початком цифрового народовладдя».

Перше запитання Зеленський назвав «розминкою». Українців запитали, яка серед презентованих 8 лютого є на їхню думку найбільш корисною.

Друге питання стосується безкоштовних смартфонів для пенсіонерів — пропонують обрати назву для програми.

Нардеп Роман Лозинський на своїй сторінці у Фейсбук прокоментував нову функції Дії: «Погоджуюся, що ідея опитувань в „Дії“ ну дуже симпатична. Вау, твою думку питають, цікавляться. Хочуть почути! Ти — важливий! Але наскільки можна зманіпулювати результатами таких опитувань? Які згодом питання будуть задавати, якщо це не регулюється чіткими прозорими нормами? Хто взагалі формулює питання, і чи це не вирішують 2−3 людей, які за закритими дверима домовляються про всі деталі? Все це виглядає вкрай небезпечною затією в красивому фантику».

«Загалом, правильна ініціатива щодо отримання моментальної реакції громадян на ті чи інші події або ініціативи, може і стане в руках цієї влади інструментом масштабних зловживань і маніпуляцій суспільною думкою. Як „голосують“ боти Зеленського — ми вже добре знаємо. Та й захист Дія від зовнішнього втручання — без коментарів. І, безумовно, „опитування“ — це останній крок перед запровадженням електронних виборів, щоб утримати владу довічно», — ділиться думками колишній міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Читайте також: Нова функція «Дії» — довідка про несудимість, але є нюанс

Фото з відкритих джерел

Схожі новини