Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Якщо вакцинувалися – можете до Трускавця поїхати!

Як у ці дні, коли неухильно збільшується чисельність нових хворих на коронавірус, і щораз більше регіонів переходять до «червоної» карантинної зони, санаторний Трускавець працює

Головним викликом для Трускавця, як це дивно не виглядає, став не новий коронавірусний наступ, який так болюче дається сьогодні взнаки. Із інфекційною небезпекою, як пояснили репортеру «ВЗ» у Трускавецькій міській раді, на курорті раду собі дають.

Приблизно 95% відпочивальників, які у ці дні перебувають у готельно-відпочинкових та санаторних закладах міста-курорту, - вакциновані. Тих же, хтоне щепився, за санаторний поріг пускають лише з негативним ПЛР-тестом із 72 – годинним терміном дії. Ці сформульовані урядом прості вимоги, як доводить життя, дуже добре «працюють» у курортних умовах та оберігають відпочивальників від інфекційних спалахів. У цьому, аби ні в кого не виникало сумнівів у правдобіності сказаного, запевнив ще й головний лікар Трускавецької лікарні Ігор Стасик: упродовж останніх двох тижнів, незважаючи на загальне збільшення у Трускавці чисельності захворювань на ковід, на території ОТГ не зафіксовано жодного випадку важкого перебігу хвороби.

Добре, що так. Але, як виявилося, інфекційна небезпека – не єдина проблема, над якою ламають голови у Трускавці. Із ковідом, аби він не кусався, як пожартували з нами в одному із готельно-відпочинкових комплексів міста «Нафтусі», можна ще «домовитись». Інша річ – невиправдано висока ціна на газ для господарюючих суб’єктів. Саме через ії «непідйомність» закрилися санаторії «Кристал» та «Дніпро-Бескид», десятки інших, менших за своєю пропускною здатністю, ніж ці два велетні, готелів, вілл та відпочинкових комплексів. Крім центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький», спеціалізованого санаторію «Батьківщина», медично-реабілітаційного центру «Перлина Прикарпаття», санаторіїв «Трускавець» та «Джерело», які фінансуються за кошти держбюджету, на ринку санаторно-курортних послуг залишились найбільш підготовлені та відважні. Працюють потужні готельні комплекси «Ріксос» та «Міротель». Тримаються «Женева» та «Молдова», ТзОВ «Парк здоров’я «Санаторій Південний», готель «Весна»…

Важко пояснити, у чому полягає феномен, але у цьому ряді «міцних горішків» справжнім прикладом може бути готель «365», до якого чи не щодня автобуси з усіх-усюд доставляють відпочивальників, на які чекає нестандартне дозвілля, до подробиць продумані екскурсійні програми. Таке враження, якщо судити за робочим ритмом цього закладу, що він перебуває як за межею ковідного впливу, так і поза зоною газового свавілля.

Гарний приклад демонструє ТзОВ «Санаторій «Шахтар». «Важко, але тримаємось», - так у розмові з нами висловився перший заступник гендиректора ТзОВ «Санаторій Шахтар» Андрій Остапчук. Незважаючи на усі випробування, які випали на долю колективу оздоровниці під час теперішнього осінньо-зимового курортного сезону, тут нікого не скоротили. Ані у відпуску за власний рахунок людей не відправили, ані на неповну оплату праці нікого не перевели. Зарплатню виплачують повністю. Все це, звісно ж, свідчить на користь менеджерів «Шахтаря».

Приємно дивує, вселяє оптимізм те, що побачили у готельно-відпочинковому комплексі «Карпати», де життя … буяє. Серед відпочивальників, які у час, коли там навідалися, заповнили коридори лікувального корпусу, не було жодного, який би потерпав від низькотемпературного дискомфорту. Немало людей, чекаючи перед дверима кабінетів-салонів на призначені лікувальні процедури, познімали з себе зимові куртки та світери. В одних футболках залишилися! Важко пояснити, за рахунок чого у «Карпатах» примудряються забезпечити настільки привабливий температурний режим у такий час. Мабуть, через те, що про альтернативне опалення подбали. Свого часу тут побудували потужну котельню на дровах. Але ж у нас не тільки газ дорогий. Ціни на дрова також на місці не стоять. Тому доводиться комбінувати, неабиякі дива винахідливості демонструвати, аби щось виграти, зекономити на опаленні. Мало кому це вдається. У «Карпатах» змогли!

Досягнення «Карпат» справляють враження. Але навіть тут чекають весняного потепління. До закінчення опалювального сезону готуються скрізь і повсюдно. Системно, з прицілом на велику кількість іноземних гостей, які мають приїхати під час весняно-літнього періоду, триває підготовча робота у «Дніпро-Бескиді». Довідались про це від керівника закладу, доктора медичних наук Олександра Чебаненка. Як пояснили репортеру «ВЗ», вже досягнута домовленість, підписано протокол про наміри щодо приїзду на лікування у «Дніпро-Бескид» упродовж цього року туристів з однієї із найбільших країн Євросоюзу. З якої саме? На жаль, менеджери санаторного закладу відмовились назвати цю країну. Свою відмову пояснюють жорсткими конкурентними умовами у Трускавці. Зрештою, про плани на майбутнє не лише у «Дніпрі-Бескиді» не поспішають розповідати. І в інших закладах, куди звертались з проханням розповісти про сьогоднішній графік роботи та завантаженість відпочивальниками, розкривати карти не хочуть. Відповідають обтічно. Поводять себе так, буцімто про дотримання державної таємниці йдеться.

Читайте також: 10 областей України можуть потрапити у "червону" зону, - МОЗ

Схожі новини