Передплата 2024 ВЗ

“Митник завантажив до картки митного оформлення фотографію... порожнього мікроавтобуса”

Збитки державі — понад 100 тисяч грн

На своїй сторінці у Фейсбуці Львівська митниця зробила гучну заяву про те, що «кине усі сили на боротьбу з протиправними діяннями». Що, серйозно?

Не так давно на митницю призначили нового керівника. Нині обов’язки шефа Львівської митниці виконує Данііл Меньшиков. Він ретельно проаналізував роботу за попередній рік і зробив певні висновки.

«Впродовж грудня-січня наша команда ретельно вивчала все, що було зроблено за минулий період. Ми провели детальний аналіз по всіх ділянках роботи. На жаль, надмірна кількість системних правопорушень знецінює позитив, отриманий завдяки виконанню планових завдань. Звісно, така ситуація склалася не за рік чи два. Але сьогодні в нас немає іншого виходу, ніж всіма силами взятися за викорінення протиправних діянь по всій Львівській митниці. Знаю, я не перший, хто брався це зробити, але наша команда налаштована дуже рішуче, - сказав пан Меньшиков під час наради. - Вже розроблено чіткий план протидії митним правопорушенням, службовим зловживанням та корупції. Всі матеріали готуються до передачі в правоохоронні органи. За всіма відомими фактами, де фігурують працівники митниці, будуть поновлені службові розслідування.

Тому я закликаю кожного з вас робити все необхідне, аби посилити контроль за дотриманням митних правил, як з боку перевізників, так і працівників митниці. Нам відомі всі учасники незаконних схем. І що цікаво, як тільки ми впритул наближалися до їх викриття, в наш бік відразу сипались інформаційні атаки. Кожного разу опоненти в брудний спосіб намагалися відвернути увагу людей від боротьби з беззаконням на митниці...».

Керівник Львівської митниці закликав громадян звертатися на “гарячу лінію” Держмитслужби у разі, якщо станете свідком будь-яких протиправних дій під час перетину кордону.

Чи не є ці заяви пустопорожнім звуком?

Ось нещодавнє повідомлення обласної прокуратури: “Митнику повідомлено про підозру за сприяння у контрабандному переміщенні товарів. Збитки державі — понад 100 тисяч грн”. За даними слідства, службовець протиправно пропустив на митну територію України товари широкого вжитку без сплати обов’язкових митних платежів. Йдеться про пункт пропуску “Рава -Руська”.

Діючи в інтересах перевізника, здійснив пропуск на територію України автомобіля з вантажем — одягом, вказавши при цьому у автоматизованій системі митного контролю, що вантажу у машині немає. Внаслідок ухилення від сплати митних платежів державі спричинено збитки на загальну суму 121 тис.грн

Журналістка “ВЗ” поцікавилася цієї справою. В одній із груп у Телеграм-каналі (Правдива митниця. Стоп Фейк) я знайшла наказ Львівської митниці про дисциплінарне стягнення, яке застосували до головного державного інспектора відділу митного оформлення №3 митного поста “Рава-Руська”.

А посадовець, виявляється, спритний... Він завантажив до картки митного оформлення попередньо заготовлену фотографію ... порожнього вантажного відсіку мікроавтобуса. Водночас у соцмережах з’явилась інформація, що керівник Львівської митниці закрив дисциплінарне провадження, у діях інспектора порушень не знайшли. Однак у самій митниці заявили, “що догану інспектору винесли 4.01.2022 р. Усі матеріали передали до Львівського ТУ ДБР”.

Читайте також: У Львові патрульні затримали безхатьків за можливе викрадення автомобіля

Схожі новини