Передплата 2024 «Добра кухня»

Судове засідання у справі Порошенка перенесли на Водохреща

Засідання Печерського суду у справі проти п'ятого президента Петра Порошенка перенесли на 19 січня на 14:00

ОГПУ разом із Державним бюро розслідувань звинувачують п’ятого президента України Петра Порошенка у державній зраді і пособництві тероризму. Статті Кримінального кодексу, за якими ексглаві держави було оголошено підозру, передбачають від 8 до 15 років ув’язнення. Порошенко всі звинувачення відкидає як надумані, політично мотивовані, як особисту помсту. “Архітектором” цієї кримінальної справи він напередодні назвав шостого президента Володимира Зеленського. А її замовником — олігарха Ігоря Коломойського, який не міг пробачити експрезиденту націоналізації “ПриватБанку”…

У Порошенка вилучали паспорт

Судовий процес над Петром Порошенком привернув увагу світових політиків і ЗМІ. Останні півтора місяця українська і міжнародна спільнота стали свідками безпрецедентного пресингу команди Володимира Зеленського проти п’ятого президента України. 1 грудня Державне бюро розслідування з грубим порушенням процедур заочно оголосило йому підозру. Порошенка звинувачували у державній зраді і фінансуванні тероризму — у рамках кримінальної справи про начебто незаконне постачання вугілля з окупованих територій у 2014-2015 роках.

Читайте також: Міжнародні експерти та оглядачі відреагували на справу Порошенка

Стало також відомо, що під час закритого засідання Печерський суд, не ставлячи до відома Порошенка і його адвокатів, на клопотання ДБР, яке було погоджено з Офісом генпрокурора, дав дозвіл на арешт експрезидента... 6 січня, на Святвечір, за клопотанням ДБР, суд заарештував усе майно Порошенка. На думку експертів, зроблено це було для того, щоб він не зміг внести грошову заставу.

17 грудня, після завершення роботи Верховної Ради у 2021 році, народний депутат Петро Порошенко поїхав за кордон для проведення важливих зустрічей з європейськими політиками. Тема переговорів — консолідація Заходу для захисту України від російської загрози. Як тільки стало відомо про рішення ДБР і ухвалу Печерського суду, Порошенко заявив, що не збирається ні від кого ховатися і що не боїться арешту. Справу проти себе назвав висмоктаною з пальця, розцінив її як черговий раунд політичних переслідувань з боку Зеленського. Порошенко повідомив, що, попри поради “доброзичливців” з Банкової залишитися за кордоном, він після завершення свого дипломатичного турне, у першій половині січня, повернеться в Україну, прийде у суд, щоб спростувати інкриміновані йому злочини. Згодом уточнив точну дату, годину приїзду, назву рейсу і летовище, куди прибуде.

17 січня Порошенко разом із дружиною, адвокатами, соратниками, друзями, журналістами із Варшави прилетів у київський аеропорт імені Сікорського. Там під час проходження паспортного контролю стався інцидент: у Порошенка прикордонники вилучили “для перевірки” його документи. Згодом представники ДБР спробували вручити йому повістку до суду.

Читайте також: "Думаю, що це провокація": Порошенко закликав прикордонників не виконувати злочинних наказів з Офісу Зеленського

Очевидно, цю заминку було спровоковано для того, щоб Порошенко не встиг на засідання Печерського райсуду, яке було призначено на 11.00. Після вимог захисту паспорт Порошенку таки повернули. П’ятий президент встиг кілька хвилин виступити перед тисячами своїх симпатиків, які приїхали у Жуляни з різних куточків України. А потім подався до суду, під приміщенням якого теж зібралася величезна кількість людей.

Читайте також: Порошенко виступив перед прихильниками

П’ятого президента планували затримати в аеропорту

У Печерському суді теж не обійшлося без провокацій. На початку засідання стало відомо, що ДБР найняло для Порошенка... безплатного державного адвоката. Очевидно, це було зроблено для того, щоб ізолювати експрезидента від приватних адвокатів, які успішно працюють з ним не перший рік. Ось як найнятий захисник Богдан Глядик пояснив ситуацію: “ДБР звернулося до Центру безоплатної допомоги про надання мною безоплатної правової допомоги. Зранку о 10.40 я отримав це доручення. З Центром у мене укладено договір… Відповідно до законодавства, не пізніше двох годин захист має надати таку допомогу. Порошенка планували затримати саме в аеропорту. Бо я отримав доручення на надання безоплатної правової допомоги особі, яка вважається затриманою. Тобто, він мав бути вже затриманим. Але щось пішло не так...”.

Порошенко відмовився від безплатного адвоката. При цьому його самого назвав порядною людиною, яка не захотіла брати участь у провокаціях влади.

Представники ДБР передали захисту Порошенка дев’ять томів з матеріалами кримінального провадження. Для їх вивчення адвокати попросили кілька годин.

“Щоб підвищити рейтинг Зеленського...”

О 14. 25 суд продовжив засідання. Адвокати вказували на незаконність клопотання прокуратури про арешт, на грубі юридичні “ляпи” у ньому - і просили суд повернути їй цю “макулатуру”. Сам Порошенко не вважав себе підозрюваним. Сказав, що влада намагається дискредитувати його.

Суддя Олексій Соколов, на клопотання сторони захисту, долучив кілька, на його думку, важливих для встановлення істини, документів. Натомість обвинувачення заявляло, що Порошенко може перешкоджати досудовому слідству, впливати на свідків, знищувати докази і т.д. - а тому просило слідчого суддю відправити Петра Порошенка під двомісячний арешт з альтернативою внесення 1 млрд грн грошової застави. Але навіть у разі внесення застави експрезидент мав би здати закордонний паспорт, не виїжджати з Києва і Київської області, носити електронний браслет, за першим же викликом з’являтися до слідчих.

Коли представники обвинувачення обґрунтовували клопотання про арешт, Порошенко назвав неприпустимим використання прокурорами абревіатур “ЛНР”, “ДНР” щодо тимчасово окупованих районів Луганської і Донецької областей. Сказав, що така абревіатура - наративи Кремля, який пробує легалізувати незаконні угруповання. А прокурори, мовляв, цьому підігрують. Замовленням Кремля Порошенко назвав і заведену проти нього справу ганьбою, справою, яка принижує Україну в очах цивілізованого світу, призводить до розколу суспільства. Згодом у коментарі для преси адвокат Ілля Новиков узагальнив:

“Єдиною метою всієї цієї справи є намагання прив’язати прізвище Порошенка до Медведчука - з метою підвищення політичного рейтингу Володимира Зеленського…”.

А колишній голова Верховної Ради, в.о. президента, секретар РНБОУ Олександр Турчинов зауважив: “У той час, коли в нас є реальні загрози, коли російські війська продовжують нарощувати свою чисельність на наших кордонах, замість того, щоб консолідувати і захищати країну, замість того, щоб боротись з російською агресією, «зелена влада» бореться з патріотами і опозицією. Не можна виключати, що, намагаючись знищити опозицію, влада намагається відкрити собі шлях до зради, до колаборації – шлях до домовленостей з Путіним”.

Читайте також: «На Банковій радяться, як боротися з опозицією», – Турчинов

Вирок

О 17.37 суддя пішов у нарадчу кімнату для ухвалення рішення. А через декілька хвилин у соцмережах з’явився відеоролик з картинкою інтенсивних приготувань бійців Нацгвардії.

Народна депутатка Ірина Геращенко так прокоментувала це відео:

“Під Печерським судом маневри силовиків, передислокація і зближення Нацгвардії та судової охорони. Спецназ неприховано і недвозначно готується до розгону... Такі маневри ми бачили під печерським судилищем, коли Янукович затримував Тимошенко і Луценка... Суддя - в нарадчій кімнаті, але, схоже, рішення на Банковій ухвалено. Соцмережі “слуг” розганяють тему про затримання Петро Порошенка. Зеленський не заспокоїться, доки не побачить свою мрію - опонента в кайданках”.

Під стінами Печерського суду все тривожніше. Попри негоду, люди не розходяться, налаштовані рішуче. Кажуть, що не дадуть “вкрасти у них справжнього президента”.

Близько 22:30 стало відомо про перенесеня судового засідання у справі Петра Порошенка на 19 січня, на 14:00. Зазначимо, головуючий суддя, котрий обирав запобіжний захід Порошенку, Олексій Соколов пробув у нарадчій кімнаті близько 5 години.

Схожі новини