Передплата 2024 «Добра кухня»

«Європейська Солідарність» лідирує у партійному рейтингу, а відрив між Зеленським і Порошенком скорочується

Свіжі дані соцопитування

Найбільшу підтримку в українців має партії «Європейська Солідарність», яку підтримали 13,7% серед усіх респондентів і 19,8% серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором.

Про це свідчать результати опитування КМІС.

Партію «Слуга народу» підтримують 12,7% серед усіх респондентів і 18,4% серед тих, хто визначився з вибором.

Далі йдуть партії «Батьківщина» (відповідно, 6,2% серед усіх респондентів і 9,1% серед тих, хто визначився з вибором) і «Опозиційна платформа – За життя!» (6,2% і 9%). 5% прохідний бар’єр також формально долають «Сила і честь» (4,8% і 7%), Радикальна партія (3,6% і 5,2%) і «Українська стратегія Гройсмана» (3,5% і 5,1%). Формально трохи менше прохідного бар’єру мають, але наближені до нього «Розумна політика» (3,3% і 4,8%), «Наші» (3,1% і 4,4%) і «Партія Шарія» (2,8% і 4%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Рейтинг партій
Рейтинг партій

У президентському рейтингу лідирує чинний президент. За Володимира Зеленського проголосували б 20,2% серед усіх респондентів і 27,1% серед тих, хто визначився з вибором.

На другому місці – Петро Порошенко з показниками 14,7% серед усіх респондентів і 19,7% серед тих, хто визначився з вибором.

До трійки лідерів також входить Ю. Тимошенко (відповідно, 8,4% і 11,3%). Далі йдуть І. Смешко (5,8% і 7,7%), Ю. Бойко (4,9% і 6,6%), Є. Мураєв (4,8% і 6,5%), Д. Разумков (4,7% і 6,3%), В. Гройсман (3,8% і 5,1%), О. Ляшко (3,6% і 4,8%). Інші кандидати мають нижчу підтримку.

Президентський рейтинг
Президентський рейтинг

Коментар Антона Грушецького, заступника директора КМІС:

Отримані результати дозволяють фіксувати тенденції у суспільних настроях, але разом з цим не дають інформації щодо конкретних причин стабілізації / динаміки рейтингів, для цього потрібні окремі дослідження. Доцільно звернути увагу на декілька важливих аспектів.

По-перше, формально підтримка влади за останній рік не змінилася. Утім, якщо аналізувати більш детально динаміку протягом 2020 року з наших опитувань та опитувань інших компаній, можна говорити про певне покращення показників підтримки влади після лютого і до літа на тлі (щонайменше, медійно) активної діяльності РНБОУ, але надалі ситуація щонайменше помітно не покращувалася, а в деяких випадках є ознаки зниження підтримки.

По-друге, найбільш помітним є зниження підтримки партії «ОПЗЖ». Утім, потрібно враховувати, що точні причини важко з’ясувати. Це може бути як «відтік» голосів за рахунок активного звинувачення партії в проросійській діяльності, так і просто «перетік» голосів на користь більш «нових» політичних сил, як партії «Наші» чи «Розумна політика». Але також деяке зниження підтримки може бути наслідком зниження бажання прихильників партії брати участь в опитуваннях чи називали під час інтерв’ю свої реальні політичні вподобання.

По-третє, ще раз звертаємо увагу, що різниця між двома лідерами - у межах статистичної похибки. В останніх телефонних опитуваннях партія "ЄС" формально має відносно більше голосів, ніж інші політичні сили, але як ми зазначали, почасти це може бути ефектом методу і при опитуваннях методом особистих інтерв'ю невелика різниця між партіями може зберігатися, хоча і з іншим формальним порядком. Утім, також можливо, що на тлі ескалації Росією ситуації серед населення є більший запит на лідерів, які асоціюються з патріотизмом і обороною країни.

Опитування Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів упродовж 3-11 грудня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assistedtelephoneinterviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням) опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України – АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Читайте також: Партія Порошенка вийшла на перше місце – соціологія

Схожі новини