Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чиновники Севастополя стирають пам'ять про Україну

Після окупації Криму в 2014 році нові «господарі» Севастополя зняли пам’ятник гетьману Сагайдачному

Пам’ятається, з яким поспіхом відразу після окупації Криму в 2014 році нові «господарі» Севастополя зняли пам’ятник гетьману Сагайдачному. Його демонтували в перші ж тижні, бо росіяни, які прославляють Севастополь як «місто російської слави» не могли змиритися з тим, щоб у місті стояв пам’ятник українському гетьману, який водив флотилії козаків на Туреччину по Чорному морю задовго до появи їх Чорноморського флоту.

До того, з причальної стінки на Графській пристані зникла меморіальна таблиця про те, що саме на цьому місці загинув крейсер Чорноморського флоту «Червона Україна», хоч з Україною в нього нічого спільного, крім імені, не було.

Крейсер закладений 1913 році, після завершення будівництва в 1927 році отримав ім'я «Червона Україна» і став першим великим військовим кораблем в країні, спущеним на воду при радянській владі. Вкінці 1920-х — на початку 1930-х років, як флагманський крейсер Чорноморського флоту, неодноразово відвідував середземноморські країни. З кінця 1933 по 1941 рік командиром корабля був Микола Кузнецов, згодом знаменитий адмірал флоту Радянського Союзу. Під час Другої світової війни крейсер зробив важливий внесок в евакуацію Одеси і оборону Севастополя. Але 12 листопада 1941 року під час авіанальоту корабель «Червона Україна», що стояв на Графській пристані Севастополя, отримав критичні пошкодження і наступного дня затонув. Від розриву авіабомб загинули понад 40 моряків. Саме на пам'ять про цю подію пізніше на стінці була встановлена пам’ятна таблиця, яку тепер зняли. Крейсер став найбільшим кораблем, втраченим ВМФ СРСР в роки Другої світової війни. Корабель підняли в 1947 році, згодом його використовували як навчальну мішень.

Важка доля після окупації Криму також спіткала меморіальний знак «Відновлювачам міста-героя Севастополя». Як відомо, після війни і до весни 1954 року Севастополь лежав фактично в руїнах, і тільки після передачі Криму до складу України тут був створений трест «Севастопольбуд», який і зайнявся відновленням міста. В 1954 році на площі Ленінського комсомолу був встановлений пам’ятний знак на честь відновлення міста після війни. Як повідомляє зараз служба інформації Forpost, пам’ятник перебуває в поганому стані — деякі літери на стеллі вже втрачені, фундамент напівзруйнований, а між облицювальними плитами проросла трава.

Однак влада відверто зволікає з ремонтом пам’ятника. Як пояснили журналістам, для цього необхідно визначити власника пам'ятника, після чого необхідно передбачити бюджет, провести конкурс, розробити проєкт ремонту, а потім провести ще один конкурс на визначення підрядника ремонту. Кожен з цих етапів може тривати як завгодно довго. А якщо взяти до уваги, що в Севастополі є ще десятки невідремонтованих пам’ятників, до цього монумента руки можуть і не дійти.

Читайте також: Кримська влада в кожній людині бачить шпигуна і диверсанта

Схожі новини