Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тварини не отримували їжі та води. У деяких були поламані хвости...»

Одна собака та два коти – померли. Чи покарають горе-господарів?

За інформацією поліції Львівщини, у квартирі одного з будинків на вулиці Замарстинівській 26-річний чоловік утримував 8 собак та 9 котів. Ці тварини не мали необхідного догляду та годування. У подальшому одна з тварин померла у ветеринарній клініці.

У квартирі на вул. Замарстинівській тварини перебували у жахливому стані.
У квартирі на вул. Замарстинівській тварини перебували у жахливому стані.

До поліції надійшло повідо­млення від волонтерів-зо­озахисників про жорстоке поводження з тваринами. На вка­зану адресу виїхали слідчо-опе­ративна група та співробітники інших служб Львівського район­ного управління поліції № 1. Після тривалих перемовин 26-річний власник квартири впустив полі­цейських і волонтерів у помеш­кання, де тварини перебували у незадовільному й хворобливому стані. Тварин вилучили й скеру­вали до ветеринарної клініки.

Юристка та зоозахисниця Наталія Проданець розпові­ла журналістці «ВЗ» деталі цієї справи.

— Я бачила у соцмережах фото дивної парочки — чоло­віка й дівчини з рожевим во­лоссям, які ходять містом у пошуках котів і собак. Хто ці люди?

— Волонтери дізналися про них місяць тому. Чоловіко­ві — 26, дівчині — 18 років. Жи­вуть на вул. Замарстинівській (дівчина не місцева). Правоо­хоронці відкрили кримінальне провадження про жорстоке по­водження з тваринами. Твари­ни, яких ми у них вилучили, не отримували їжі та води, у де­яких були поламані хвости… Одна собака померла, пізніше померли ще два коти. Та най­гірше, що вони і надалі продо­вжують збирати тварин по міс­ту. Після того, як поліцейські з ними поспілкувалися, почали діяти агресивніше. Почувають­ся безкарними. Є фото, де ви­дно, що вони з битою ходять по Львову і забирають котів з ву­лиці. Обоє дивно одягнені. Та­кож знаємо, вони безкоштовно забирають тварин з OLX. Учо­ра знайома волонтерка розпо­віла, що дівчина до неї дзвони­ла по котика. У неї специфічна говірка, тому всі волонтери уже її знають. У нас є записи її роз­мов.

— Нещодавно набув чин­ності Закон про жорстоке поводження з тваринами. Наскільки тварини тепер за­хищені?

— Раніше тварин, з якими жорстоко поводилися, вилуча­ли лише за рішенням суду. А рі­шення суду могло бути і через два роки. Тепер, якщо зафік­совано адмінправопорушення чи кримінальне правопорушен­ня, патрульна поліція має право вилучити тварину. Але у Льво­ві є проблема — тварин немає куди поміщати. Хіба що поліція забиратиме їх собі у відділок… Ми вели діалог з ЛКП «Лев», з міською радою, щоб вони збу­дували комунальний притулок. Бо приватний у Брюховичах пе­реповнений і у поганому ста­ні… У нас із ЛКП «Лев» постій­но виникають непорозуміння, бо цуценят вони не приймають. Щодо великих собак з вулиці. Якщо ми їх, наприклад, знахо­димо у Франківському районі, то треба чекати, коли буде ви­їзд ЛКП «Лев» у Франківський район. Тоді вони тварину забе­руть. Це абсурд! Тварина може бути хвора. Не можна сказати їй: «Почекай!».

— Знаю також, що те­пер буде штраф за непри­бирання за собакою та ви­гулювання великої собаки без намордника. Збільшив­ся штраф і за жорстоке пово­дження з твариною.

— Штраф за жорстоке пово­дження з тваринами, у тому чис­лі безпритульними, що спри­чинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, — від 3400 до 5100 грн з конфіскацією твари­ни. А ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин або групою осіб, — штраф від 5100 до 8500 грн або адміністративний арешт на строк до 15 діб, з конфіскаці­єю тварини.

Штраф у розмірі 170−340 грн — за вигул собак без наморд­ників (згідно з переліком не­безпечних порід) або не у від­ведених для цього місцях і за неприбирання їхніх екскремен­тів (340−850 грн за ті ж порушен­ня для посадових осіб). Штраф 340−510 грн, якщо порушен­ня відбулось повторно протя­гом року. Штраф 1700−3400 грн і конфіскація тварини, якщо че­рез порушення було завдано шкоди іншій людині чи її майну.

Але як цей закон буде ви­конуватися? Хто стежитиме за порушеннями? Не думаю, що цим будуть займатися патруль­ні поліцейські і наглядатимуть за господарями, прибирають чи не прибирають ті за своїми до­машніми улюбленцями… Мож­ливо, це доручать Муніципаль­ній варті.

Читайте також: В Україні посилили покарання за жорстке поводження з тваринами

Схожі новини