Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Коновалець повернувся на Сколівщину

У цьому краї під час Першої світової ватажок січових стрільців і майбутній лідер ОУН воював проти росіян

На фасаді колишнього приміщення прокуратури, що розташоване на вулиці Данила Галицького, 37 у місті Сколе (Стрийський район), створили мурал до 130-річчя Євгена Коновальця — видатного політичного і військового діяча України, командира Січових стрільців, полковника УНР, першого голови проводу Організації українських націоналістів.

Уродженець села Зашкова на Жовківщині, Євген Коновалець був тісно пов’язаний зі Сколівщиною. У квітні-травні 1915 року на горі Маківці, що за вісім кілометрів від Славська, він разом зі своїми побратимами, Січовими стрільцями, які тоді воювали у складі австро-угорської армії, брав участь у боях проти російської армії. Після цього героїчного спротиву ворогові українці склали пісню «Гей там на горі, на Маківці».

Про справу, якій присвятив своє життя легендарний борець за волю України, сучасникам нагадує напис під його зображенням на муралі — «В тобі пульсує кров героїв». Там же поміщено і QR-код із посиланням на годинну відеорозповідь про цю знакову постать національно-визвольної боротьби.

Мурал у рекордні строки створив з колегами 25-річний львівський дизайнер-художник Андрій Біганський із майстерні художнього розпису BiHARТ. Від затвердження проєкту до його втілення минув лише місяць. Роботи обійшлися у 50 тисяч грн.

З ініціативи Стрийської райради 2021-й у районі оголошено «Роком Голови проводу ОУН Євгена Коновальця». Програма заходів з цієї нагоди серед іншого передбачала проведення Історичного форуму, презентацію книги про ватажка ОУН, яку надруковано шрифтом Брайля, заснування почесної медалі «За продовження боротьби ОУН та УПА» (перші дві з них вручили героям російсько-української війни). У цьому переліку — і настінне панно з портретом Коновальця.

Читайте також: Десантники заспівали «Батько наш Бандера» (відео)

Схожі новини