Передплата 2024 ВЗ

Bellingcat: чому операцію щодо "Вагнера" не було реалізовано

"Українська влада ухвалила незрозумілі рішення, у результаті яких операцію щодо "Вагнера" не було реалізовано"

Bellingcat: «Українська влада ухвалила незрозумілі рішення, у результаті операцію щодо «Вагнера» не було реалізовано"Українська влада продовжує відмовчуватися про спецоперацію щодо «вагнерівців», хоча докази, які зібрали українські спецслужби, згодилися б у розслідуванні катастрофи MН17.

Про це розповів журналіст-розслідувач видання Bellingcat Крісто Грозєв під час фестивалю Mezhyhirya Fest, інформує Цензор.НЕТ.

«У 2020 ми моніторили деякі рухи найманців, і ми помітили, що щось відбувається. Зокрема, ми помітили їх пересування в Білорусь. Спочатку було не дуже ясно, що конкретно відбувається, але, безумовно, це мало зв'язок з Україною. Ми зв'язувалися з людьми, які були відставними співробітниками українських спецслужб, і стало ясно, що це була спецоперація. Для мене це виглядало дуже наївним. Лукашенко, очевидно, використовував би це в своїх інтересах, вдаючи при цьому, що він на боці України», — сказав Грозєв.

Грозєв зазначив, незважаючи на те, що українська влада ухвалила в результаті незрозумілі рішення, після чого операція не була реалізована, — українські спецслужби зібрали масив доказів про причетність російських найманців до військових злочинів, в тому числі до збитого боїнга МН17.

«У нас є докази, що ця спецоперація була, і українська влада не хоче це визнати … Це було б дуже важливо для розслідування МН17. Мені шкода, що українська влада відмовляється це визнавати. Принаймні, вони зібрали докази і могли б показати, що Росія може бути поставлена на місце таким чином», — сказав Грозєв.

«Вони (українська влада, — ред.) просто уникають цих питань, щонайменше 6 місяців (немає відповідей, — ред.). Але ми сподіваємося (отримати відповіді, — ред.) … Це було політичне рішення, яке ми не розуміємо … Це та частина, в якій у нас немає відповідей. Але факт в тому, що спецоперація була і ми продовжуємо роботу над фільмом», — додав журналіст-розслідувач.

Грозєв підкреслив, що для цього могли бути різні причини, але українська влада продовжує відмовчуватися.

«Вони зробили вартісні речі, довели, що вони („вагнерівці“, — ред.) погані хлопці. Вони („вагнерівці“, — ред.) воювали на Сході. Вони вбивали людей, вони причетні до збитого боїнга МН17», — сказав Грозєв.

Читайте також: Рух опору капітуляції подав заяву на ДБР через справу «вагнерівців»

Схожі новини