Передплата 2024 «Добрий господар»

Невідомий Франко і його «Легенда про вічне життя»

Одним із найграндіозніших заходів відзначення ювілею письменника стане світова прем’єра Франкового твору, що відбудеться у Львівській опері за участі гурту KURBASY

27 серпня минає 165 років від дня народження видатного українського письменника-революціонера Івана Франка. Одним із найграндіозніших заходів відзначення дати стане світова прем’єра Франкового твору «Легенда про вічне життя», що відбудеться цього дня у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької за участі гурту KURBASY. Режисером дійства став Олександр Білозуб.

Вистава є складовою проєкту «Франко. Re: Volution» культурно-просвітницького та мистецького проєкту Дому Франка. За словами директора Дому Франка Богдана Тихолоза, відзначати ювілей Івана Яковича вирішили за іншим сценарієм, ніж зазвичай. Насамперед відмовитися від традиційного святкування ювілею Франка, адже часто такі події нудні та формальні. Саме тому виникла ідея створити новий формат, щось зовсім нове та актуальне.

— На сцені Львівської опери відбудеться особлива подія, — сказав журналістці «ВЗ» Богдан Тихолоз. — Містерія «Легенда про вічне життя» за однойменним твором людини-легенди — Івана Франка. Це мистецький музично-поетичний театральний синтез під орудою режисера Олександра Білозуба у виконанні неперевершених Курбасів, який нас перенесе у світ дуже цікавих образів, що поєднуватимуть античність, фольклор, європейську класику. Буде дуже франківським, але дуже несподіваним. Це — не хрестоматійний твір Івана Франка, а твір, якого ви ще не знали і якого ви ще не чули, і який точно залишить у вашій душі незабутні враження, а у вашому розумі відкриті питання, на які ви шукатимете відповіді. Ми намагаємося позбавити образ Франка хрестоматійного глянцю і обдути з нього порохи. Подивитися на нього, як на живу сучасну людину.

— Чому обрали невідомий досі нікому твір?

— Ювілеї — це не тільки привід для того, щоб відкрити вже знане, а передусім для того, щоб відкрити щось невідоме раніше. І саме такий твір було обрано, бо це твір Франка-філософа, Франка-мислителя. На мою думку, одна із найбільших вартостей твору лежить саме у площині його світогляду. Те, навіщо нам Франко сьогодні, які ідеї він нам несе і наскільки вони важливі для нас сьогодні. У таких творах ці ідеї закодовані.

— Як виглядатиме вистава 27 серпня?

— У нас на сцені лише чотири актори. Олександр Білозуб, один з найкращих українських режисерів-сценографів, передав це містичне дійство на високому рівні. Дійові особи говорять, співають, сперечаються, породжують саме те, заради чого існує справжній театр. Це дуже сучасне дійство і доволі сміливе. Водночас масштабне, адаптоване саме до таких сценічних майданчиків, як Львівська опера, чи Київський театр оперети, у якому також відбудеться ця прем’єра.

— Виставу покажете лише двічі?

— Наразі так, але я переконаний, що ця вистава матиме своє сценічне життя.

— Це була ваша ідея на головні ролі запросити Курбасів і головного режисера, яким довірили таку велику місію?

— Курбасів ми дуже любимо, це наші друзі і талановиті актори, з якими маємо великий досвід праці. А коли наближався ювілей Франка, ми подумали, чому б не створити якісний мистецький продукт. Тоді й почали шукати режисера, який був би здатний втілити наш задум на сцені. Курбаси мали досвід співпраці з Олександром Білозубом, він має європейське ім’я, величезний досвід праці в українських театрах. І Олександрові було також цікаво попрацювати з Франковим твором.

«Мене дуже захопила ця легенда, — сказав на пресбрифінгу в Домі Франка режисер Олександр Білозуб. — Коли читаєш, то здається, що історія дуже проста, але коли починаєш вивчати кожен рядок, виникає багато питань: а чому саме так? Чому історію починає аскет, а закінчує куртизанка? Коли ми з колективом розбирали текст, було багато запитань. Хоча легенда дуже проста. Ідея про вічне життя існує у всіх народностей світу, але кожен по-різному до цього всього ставиться. Звісно, така геніальна людина, як Франко, не могла пройти повз цю тему. Тому ця історія виникла у нього, а ми, відповідно, намагалися зберегти текст Франка, нічого не змінили».

«Легенда про вічне життя» Івана Франка — поетичний роздум про сутність буття людини — для чого вона живе, що для неї найцінніше. Містерію творять чотири подорожні-волхви, що вічно мандрують пустелею й вічно несуть вість про Спасителя, вічного борця за людей. Волхви складають гімн сонцю, перетворюють його на вогнище, що своїм жаром зігріває їм холод ночі, і переповідають вночі легенду про золотий горіх, який подарувала богиня смертним, що дарує вічне життя!

Чарівний горішок безсмертя отримують по черзі від серця до серця Аскет, Олександр Македонський, його кохана Роксана, генерал Птолемей, Куртизанка.

«Легенда про вічне життя» — філософські роздуми про життя людини як постійну боротьбу. Але силу на цьому нелегкому шляху кожній людині дає кохання. Якщо ж воно нерозділене, то людина стає безсилою. Зрада та брехня йдуть поряд із головним героєм протягом дійства.

У виставі поєднуються автентичні пісні, авторські музичні твори, плачі та співані імпровізації.

Читайте також: Скульптурі Франка домалювали чорні вуса

Схожі новини