Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одних акторів «розривали», а на інших уваги не звертали…

Репортаж журналістки «ВЗ» з відкриття ХІІ Одеського міжнародного кінофестивалю

На цю подію, яка збирає у Південній Пальмірі тисячі гостей чекали не лише одесити, а й кінематографісти з України та з-за кордону. Бо вже звикли, що протягом десяти років поспіль до Одеси з’їжджався світовий та європейський артистичний бомонд, і Одеса на тиждень перетворювалася на суцільний фестивальний майданчик. Однак торік свято кіно довелося проводити в офлайн-режимі. Завадила пандемія коронавірусу. Тому цьогоріч на фестиваль чекали і організатори, і гості, які так скучили за помпезністю червоних доріжок і за добротними фільмами. Хоч і фестиваль перенесли на серпень, бо у попередні роки він відбувався лише у липні, це не применшило його важливості. Мабуть, бомонд так скучив за видовищністю, що червона доріжка замість запланованих двох годин тривала близько трьох годин. Через це організатори вирішили скоротити трохи програму і скасували показ фільму-відкриття.

ХІІ Одеський міжнародний кінофестиваль, генеральним медіа-партнером якого є канал «Україна», розпочався у суботу, 14 серпня, як і годиться, з червоної доріжки, яку розстелили перед пам’яткою архітектури — одним з найкращих у Європі театрів опери та балету. Сотні телекамер і фотооб’єктивів були прикуті до бомонду, який гордо крокував до дверей Одеської опери червоним килимом. Відзначу, що знаменитості, які планували взяти участь у ХІІ кінофестивалі на відміну від Х, який відбувся 2019 року, серйозно підготувалися. Цього разу не було суконь, які нагадували нічні сорочки, що були прикрашені пір’ям. Одне слово, дорікнути більшості знаменитостей не було за що. До слова, акторка Ксенія Мішина вийшла на доріжку в оригінальній сукні від Valery Kovalska. Верхня частина одягу складалася з класичного піджака, поділ — з пишної спідниці на одну сторону. На фестиваль акторка прийшла не сама, а з українським актором Артемієм Єгоровим.

Ксенія Мішіна та Артемій Єгоров
Ксенія Мішіна та Артемій Єгоров

Прима-балерина Катерина Кухар засвітилася на кінофестивалі у пишній блакитній сукні MALVA. Катерина йшла у товаристві свого чоловіка Олександра Стоянова.

Прима-балерина Катерина Кухар з чоловіком.
Прима-балерина Катерина Кухар з чоловіком.

Співачка Оля Полякова одягнула сукню роботи Андре Тана. Телевізійники у прямому сенсі цього слова «розривали» співачку — кожен хотів отримати її коментар. І вона кокетливо позувала і відповідала на усі запитання. Та, на жаль, слава негативно впливає на «Королеву ночі». Прості люди, які стояли за парапетом, благали співачку підійти ближче, щоб зробити з нею селфі. Спочатку артистка вдавала, що не чує, а коли публіка почала скандувати: «Оля! Оля!», послала їм повітряний поцілунок і сказала, що не має часу. От яка вдячність одеситам та гостям міста, які, витрачаючи сотні гривень на квиток, знаходять і час, щоб прийти на концерт Олі Полякової, і кошти.

Оля Полякова.
Оля Полякова.

Трохи шокував своїм нарядом популяризатор традицій одеського шансону Фелікс Шиндер, який вирішив перевтілитися чи то на Фреді Мерк'юрі, чи ще на когось іншого, додавши до образу трохи місцевого колориту у вигляді солом’яного капелюха.

Фелікс Шиндер.
Фелікс Шиндер.

Оплесками і вигуками зустріли присутні травесті-діву Монро. В ексклюзивному коментарі журналістці «ВЗ» Монро розповіла, що в Одесу вона приїхала лише на чотири дні, тож має намір ходити на всі фільми фестивалю. «Я така рада, що маємо можливість знову збиратися на таких заходах. Це дуже важливо, тим більше, що Одеський кінофестиваль — серйозна культурна подія, яка є на карті міжнародного кінематографа. Я скучила за кіно, тому для мене це надзвичайно важлива подія».

Травесті-діва Монро
Травесті-діва Монро

Цьогоріч на кінофестиваль зірка українського кінематографа Ольга Сумська приїхала без чоловіка Віталія Борисюка, товариство їй склала молодша донька Анна. Ольгу буквально за руки тягнули від однієї камери до іншої. Така ж «доля» спіткала і відому актрису Наталію Васько. Бо що ж то значить популярність?!

Ольга Сумська з донькою.
Ольга Сумська з донькою.
Наталя Васько з чоловіком.
Наталя Васько з чоловіком.

Скромно — у білій сорочці і чорних елегантних штанях на доріжці з’явився колишній в’язень кремлівських казематів, відомий режисер Олег Сенцов. «Кіно українське розвивається. Тому що, коли я їздив зі своїм першим фільмом у 2012 році, усі питали: „Ти що, з України? Ви що, там знімаєте кіно?“. А зараз ми їдемо за два тижні до Венеції, де представлятимемо три українські фільми в одному із головних конкурсів. Це справді прогрес», — сказав він.

Олег Сенцов.
Олег Сенцов.

Українська телеведуча Яніна Соколова на червоній доріжці з’явилася у чорній довгій сукні з табличкою на підтримку прийняття закону щодо легалізації медичного канабісу.

Яніна Соколова.
Яніна Соколова.

Правда, були актори, яких ніхто не запрошував на інтерв’ю. І ніхто не просив красиво стати до знимки на червоній доріжці.

Тішило, що цьогоріч червона доріжка не була аж настільки переповнена представниками місцевої влади з усіма членами родини. Не те, що було два роки тому — список очільників міської і обласної влад та їхніх заступників здавався нескінченним.

А хто не причетний до зіркової еліти, але мав шалене бажання перейтися червоним килимом і потрапити на церемонію відкриття до Одеської Опери, міг придбати собі такий «щасливий» квиток. По секрету представниця пресслужби озвучила вартість такого квитка — 20 тисяч гривень! Можливо, когось і злякає така космічна сума, але, як з’ясувалося, цьогорічний кінофестиваль обійшовся організаторам 40 мільйонів гривень.

А потім усіх запросили до зали, що була вщерть заповнена. На вході, звісно, усім міряли температуру і дарували захисні маски, але їх і так ніхто не одягав. Ведучими церемонії відкриття були Яніна Соколова та ведучий каналу «Україна» Максим Сікора.

12-й Одеський міжнародний кінофестиваль присвятили 30-річчю Незалежності України з акцентом на національне кіно, тож єдиною конкурсною програмою фестивалю став Національний конкурс. Загалом на участь у ньому було подано понад 250 фільмів, з яких понад 60 — повнометражні стрічки. Під час церемонії відкриття було названо стрічки, які будуть показані в межах конкурсної програми: 6 повнометражних і 8 короткометражних фільмів.

Під час церемонії відкриття гості вшанували хвилиною мовчання пам’ять відомого українського художника, директора Одеського художнього музею Олександра Ройтбурда, який пішов з життя 8 серпня.

З відкриттям 12-го Одеського міжнародного кінофестивалю гостей привітала президент ОМКФ Вікторія Тігіпко. «Особисто я і команда щиро раді, що змогли зробити це офлайн. Минулого року локдаун змусив нас швидко переорієнтуватися і оперативно впровадити нашу онлайн-платформу для перегляду кіно. Цього року наш фокус — національне кіно. Нам потрібно навчитися заробляти на унікальних можливостях, які є в Україні. Адже ми хочемо, щоб у нас знімали кіно. І щоб такі серіали, як „Чорнобиль“, знімалися саме у нас, а не у сусідів. Зараз вкрай важливо переосмислити якість фільмів, які кіноіндустрія транслює глядачу. Ми чітко усвідомлюємо, що буде запит на фестивальне кіно для перегляду на широких екранах і на якісний мейнстрим — для домашнього перегляду. Саме це коригує тренди розвитку кіноіндустрії. Але незмінним залишається гіперпопит на креативність. Саме тому ми з вами сьогодні знаходимось тут — на 12-му Одеському міжнародному кінофестивалі», — сказала вона.

Вікторія Тігіпко.
Вікторія Тігіпко.

Попри те, що фестиваль тільки розпочався, на відкритті було вручено першу високу нагороду. Почесного «Золотого Дюка» за внесок у кіномистецтво отримав режисер анімаційного кіно й учитель кількох генерацій українських аніматорів Євген Сивокінь.

Після урочистого відкриття настала не менш цікава частина — відпочинково-гастрономічна. Гостей частували морозивом (можна було брати «на халяву» і по кілька порцій. — Г. Я.). Натомість коньяк і вино були за гроші. До прикладу, за 150 грамів вина треба було викласти від 130 грн. «Кошечки» зі свининою, тістечка з соленим сиром, хамон, а також десерт були без грошей. Але черга стояла така, як у совдеповські часи за вареною ковбасою…

Читайте також: «Порубана» вишиванка, показ, який змінив життя, роль чоловіка…

Схожі новини