Передплата 2024 «Добра кухня»

“Слуги” знову пропихають російську мову у вищу освіту

“Не можна в двері — я в кватирку. Або пролізу в іншу дірку...” — ці  слова з відомої байки Леоніда Глібова згадалися після чергової новини із парламентських кабінетів

Там з ініціативи 13 нардепів від пропрезидентської фракції «Слуга народу» втретє за останні 10 місяців намагаються проштовхнути норму про навчання іноземних студентів в українських вузах чужинською мовою. А якщо відверто — російською…

Свою ініціативу депутати- «слуги» мотивують тим, що іноземцям, які приїжджають в Україну здобувати вищу освіту, найперше — із країн пострадянського простору, значно простіше вчитися російською. Українська їм начебто не під силу. Представники «СН» лякали опонентів тим, що відміна такої опції різко скоротить потік іноземних студентів в Україну. А відтак — зменшаться валютні надходження до нашого бюджету від їхнього навчання.

Дві попередні спроби українофобів з депутатськими мандатами внести у законодавство пункт про «іноземну» мову для іноземців завершувалися невдачею. Демократична опозиція, громадськість своїм тиском не дозволяла узаконити ці забаганки. Із третього заходу Зе!-команді вдалося наблизитися до своєї мети. Добро на таку «новацію» дали члени парламентського Комітету з питань освіти та науки, де більшість становлять якраз посланці від «Слуги народу». Підтримали антиукраїнський законопроєкт під номером 3713 дев’ять із дванадцяти членів згаданого комітету — вісім «слуг» і один представник «ОПЗЖ». Нардепи від «Європейської Солідарності», «Батьківщини», «Голосу» за цей документ не голосували. Долю законопроєкту вирішуватимуть у сесійній залі, куди його внесуть, вочевидь, наступного тижня.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь розцінив рішення профільного комітету як чергову атаку на мовне законодавство України.

«У вересні 2020 року цей законопроєкт вже було внесено до сесійної зали — і не проголосовано. Проте його намагаються протягнути знову. Цей законопроєкт — не що інше, як повернення російської мови в освітній процес, адже ініціатори не приховують, що під „іноземною“ вони розуміють, перш за все, російську. Саме тому у запропонованій редакції цей законопроєкт не може бути підтримано», — зазначив мовний омбудсмен.

Схожі новини