Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вважаємо це провокацією проти автора Олександра Авраменка»

У підручнику з української мови для 10 класу виявили посилання на... порносайт

Учень разом з мамою оприлюднили у соцмережах відео. Виявилося, за посиланням з підручника для 10 класу «Українська мова» (видавництво «Грамота», 2018 р.), автором якого є відомий філолог Олександр Авраменко, можна потрапити на… ресурс із порнографічним контентом. Коли скандал набув розголосу, на нього відреагував заступник міністра внутрішніх справ.

«Дякую співробітникам кі­берполіції, яким вдалося швидко вирішити пробле­му з провокацією проти української освіти та проти відомого і поважно­го автора українських навчальних по­сібників — Олександра Авраменка, — написав у Фейсбуці Антон Геращенко. — Якісь покидьки, яких ще продовжує шукати поліція, вирішили завдати пу­блічної шкоди українській освіті. Вони заволоділи web-доменом, на якому було посилання у посібнику автор­ства Олександра Авраменка і навмис­но заради хайпу та скандалу розміс­тили за цим посиланням порносайт. Після цього у соцмережах була роз­горнута добре спланована кампанія з дискредитації Олександра та в його особі всієї української шкільної осві­ти. Ми у МВС не могли спокійно диви­тись на це неподобство і з залученням найкращих фахівців кіберполіціі до­моглись блокування цього фейково­го провокаційного web-сайту. Наступ­ним кроком будуть пошуки тих осіб, які задумали і реалізували цю зухва­лу провокацію проти української осві­ти. Це необхідно зробити, щоб іншим покидькам не захотілось у майбутньо­му робити такі злочини проти автори­тету української освіти!».

Тим часом Олександр Аврамен­ко зауважив, що видавництво одра­зу звернулося до кіберполіцейських, але там не поспішали реагувати, від­повіли, що розглянуть «звернення через десять днів». Однак втручан­ня у справу високопосадовця при­швидшило справу — порносайт од­разу заблокували.

Своєю чергою, в Інституті модер­нізації змісту освіти на запит журна­лістів повідомили: «Сайт під час під­готовки вищезгаданого підручника («Українська мова (рівень стандар­ту)» для 10 класу. Авт.) мав інше наповнення. Автор підручника вка­зував його як джерело інформації, яку він використав з метою дотри­мання авторського права.

З вересня до середини листопа­да 2019 року вебсайт не оновлював­ся, а з 20 листопада 2019 року став недоступним, оскільки 19 листопада відбулася перереєстрація домену. Заміна змісту сайту зі збереженням його попередньої назви здійснена у вересні 2020 року", — пояснили у ві­домстві.

В інституті також повідомили, що видавництво «Грамота» вже переда­ло в ІМЗО заміну електронної версії підручника з видаленим відповідним посиланням, щоб розмістити пра­вильну версію в електронній бібліо­теці інституту.

Заступник директора видав­ництва «Грамота» Валерій Бабін сказав журналісту «ВЗ», що тираж підручника з української мови, про який запитуємо, близько 200 тисяч примірників. «Усі ці підручники — у школах, їх вилучати не будуть. Сайт заблоковано. Ми вважаємо це про­вокацією проти автора Олександра Авраменка. Друкуємо його підруч­ники з 5 по 11 клас. Він їх усі переві­рив, таких провокативних посилань більше немає».

Схожі новини