Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кришка люка вилетіла з-під коліс машини і убила дитину

Поліцейські просять допомоги у розслідуванні смертельної трагедії, у якій загинув 10-річний хлопчик

Жахлива трагедія трапилася у Львові на вул. Зеленій, 251, 21 березня близько 21 год 30 хв, яка вкотре демонструє чиновницьку халатність та безвідповідальність. Водій ДСНС мчав на пожежу автомобілем «Mitsubishi L200» з увімкненими маячками та спеціальним звуковим сигналом. Швидкість, очевидно, була високою… Службова машина наїхала на каналізаційний люк. Внаслідок наїзду кришка люка вилетіла з місця кріплення та влучила у лобове скло автомобіля «Acura MDX», який рухався зустрічною смугою. Розбивши скло, кришка вбила 10-річного хлопчика, який був на передньому пасажирському сидінні «Acura MDX». Автомобілем керував батько. Вражає, скільки різних обставин склалися в один пазл. Демонічний збіг обставин? Та це лише на перший погляд…

Напередодні, 20 березня, близько дванадцятої години ночі, на цій ділянці дороги сталася ДТП. Во­дій Тарас Бек розповів, що у темряві ледь побачив на дорозі перешкоду. Почав маневрувати, нама­гаючись її оминути, але заднім колесом потрапив у цей люк. «Люк був відкритим. А кришка лежа­ла сантиметрів за тридцять, — розповів водій жур­налісту „ВЗ“. — Я пробив заднє колесо, погнув диск. Дерев’яна огорожа зі стрічкою, якою було обгоро­джено це місце, поламана лежала поруч… Я зателе­фонував до поліції. Патрульні приїхали, склали акт обстеження дороги. Намалювали схему».

У Патрульній поліції Львівщини повідомили, що передали цю інформацію на «гарячу лінію» міс­та 1580. Виникає логічне запитання: чи ефектив­ною для міста є така «гаряча лінія»? Під час прес-конференції міський голова Львова Андрій Садовий сказав, що «цілу ніч не спав після цієї трагедії». «При­їжджала ремонтна бригада, вони його обгородили (місце ДТП. Авт.). У понеділок мали виконувати наступні речі — його треба було ще асфальтувати. А хто зніс огородження — вивчає поліція».

Камер відеоспостереження на цій ділянці доро­ги немає. Поліція звернулась по допомогу до воді­їв. Просить водіїв, котрі проїжджали ділянкою вулиці Зеленої, 251 у Львові у період від 14 до 21 берез­ня, надати записи автомобільних відеореєстрато­рів. Контактний тел. 673 712 278.

Журналіст «ВЗ» поцікавилася у слідчого Юрія Степаненка, чи відгукуються водії на таке прохан­ня поліції? «Наразі отримали п’ять відео, підійшло лише одне. Тому потреба надзвичайно велика».

У цій ситуації виникає багато запитань. Напри­клад, чому ремонтна бригада встановила таке хал­турне огородження на аварійній ділянці дороги? І лише після смертельної трагедії місце обгороди­ли нормальною огорожею, такою, яку ставлять у цивілізованих країнах. Дев’ять років тому у Льво­ві cталася трагедія: на Левандівці маленький хлоп­чик провалився у колодязь, що належав Львівводо­каналу, і загинув. Львів’яни добре пам’ятають увесь цей жах! Відповідно, цього разу усі подумали, що люк належить цьому підприємству. Львівводоканал з переляку взагалі відмовився від будь-яких комен­тарів на час слідчих дій. Хоча у місті є люки, які нале­жать ще й Львівтеплоенерго, Львівгазу, Укртелеко­му. На чиєму балансі цей злощасний люк, що на вул. Зеленій, 251, має встановити слідство. Бо люк не може бути «безхозний»…

А тим часом…

Був у судовій практиці випадок, коли водій наїхав на відкритий люк та просив стягнути за­подіяну шкоду з комунального підприємства з ремонту і будівництва автошляхів, а також з ко­мунального підприємства водоканалу міста. Справа дійшла до Верховного Суду. Верховний Суд роз’яснив, хто відшкодує шкоду водієві вна­слідок наїзду на відкритий люк каналізації. Коле­гія суддів вказала, що за дороги, які перебувають у комунальній власності, відповідають комуналь­ні дорожньо-експлуатаційні організації.

Схожі новини