Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Колаборантам приготувати речі у «казенний дім»...

Дві парламентські фракції, “Європейська Солідарність” і “Слуга народу”, з різницею у день зареєстрували проєкти законів про відповідальність за колабораціонізм

Він передбачає покарання тим, хто на шкоду Україні співпрацює з ворогом.

Документи розтлумачують понят­тя колабораціонізму в його укра­їнських реаліях — політичний, військовий, економічний, адміністратив­ний, побутовий. Колабораціоністами ви­знають тих, хто заперечує збройну агре­сію країни-окупанта, публічно закликає до співпраці і сам співпрацює з її органа­ми, входить до незаконних збройних чи воєнізованих формувань, надає їм допо­могу, веде ворожу пропаганду у навчаль­них закладах, закликає до проведення незаконних виборів/референдумів, про­водить іншу протиправну діяльність на шкоду державі.

Ухвалені закони передбачатимуть різні види і терміни покарання кола­борантам: від виправних робіт, штра­фів, заборон обіймати посади у вла­ді — до позбавлення волі протягом 15 років із конфіскацією майна.

Якби закон про колабораціонізм в Україні вже діяв, за ґратами опини­лись би десятки народних депутатів, чиновників різного штибу. В їхніх за­явах не раз звучали ворожі тези, які збурюють суспільство.

Думка з приводу

Ірина Геращенко, співголова фракції «Європейська Солідарність»

«Слуги» зареєстрували аж два за­конопроєкти щодо протидії колабо­раціонізму — у відповідь на реєстрацію відповідного проєкту «Європейської Солідарності». Тренд зрозумілий: ав­торство ухваленого закону має нале­жати тільки «слугам». Хоча, з іншого боку, мене тішить таке змагання у па­тріотизмі — це краще, ніж «какаяразні­ца?». Ми й надалі готові подавати ідеї і підштовхувати владу до правильних рішень, разом протистояти гібридним загрозам і «п'ятій колоні».

Схожі новини