Передплата 2024 «Добрий господар»

Коли отримаємо «другу пенсію»?

В Україні хочуть впроваджувати накопичувальну пенсійну систему

Упровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні — не за горами. Як пише видання «Оглядач», накопичувальні пенсії можуть запустити вже за кілька років. У чому полягає суть системи? Кожного працівника зобов’яжуть відкладати певну частину зарплати на спеціальний рахунок. Ті гроші зберігатимуть у накопичувальному фонді та використовуватимуть для інвестицій. Коли українець виходитиме на пенсію, то поряд із пенсійною виплатою з державного Пенсійного фонду зможе отримати й «другу пенсію» — з власного накопичувального рахунку.

Влада планує збирати внески у розмірі 4% від зарплати. Накопичувальні пенсії по­трібні уряду, бо без них, стверджує влада, майбутні пенсійні будуть стрімко скорочува­тися. Як підрахувала міністерка соцполіти­ки Марина Лазебна, «якщо в державі нічого не зміниться і буде тільки солідарний рівень пенсійного забезпечення, то навіть із вели­кою офіційною зарплатою, виплатою внесків і придбанням стажу пенсія становитиме 20−30% від зарплати. Наприклад, із зарплати 10 тисяч гривень пенсія буде 3 тисячі».

Нині є кілька проєктів запуску накопичу­вального рівня. Одні пропонують збирати внески з тих, хто не досяг 35 років. Інші хо­чуть ввести накопичувальні пенсії для тих, кому ще не виповнилося 50 років. Решта українців, зокрема чинні пенсіонери, отри­муватимуть ті самі пенсійні виплати, що й нині.

Накопичувальна пенсійна система пра­цює у багатьох західних країнах. Однак в Україні для цього є високі ризики: занадто велика інфляція, через що накопичення мо­жуть «згоріти», замало інструментів для ін­вестицій (повноцінно не працює фондовий ринок, є ризик банкрутства та розкрадання коштів).

Як розповіли «Оглядачу» ексміністр соцполітики Андрій Рева і старша науко­ва співробітниця Інституту демографії та соцдосліджень Лідія Ткаченко, якщо влада запланувала брати з людини внесок у розмірі 4% від зарплати, то у кращому ви­падку «друга пенсія» становитиме… ті самі 4%. І це за умови, що накопичувальному фонду вдасться примножити зібрані кошти, щоб компенсувати інфляцію і витрати на ад­міністрування.

Середня зарплата в Україні — близько 12 тисяч гривень. Якщо українець постій­но отримував середню зарплату і протягом 20 років справно сплачував внески на «другу пенсію» (480 гривень на місяць), то він змо­же наступні 20 років (з 60 до 80 років) отри­мувати щомісяця ті самі 480 гривень. Ось такий-от «фінт вухами»…

Схожі новини