Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ікона з часточками мощей перших мучеників за Христа

Її вшановують на Різдво

Жидичинському Свято-Миколаївському чоловічому монастирі зберігається унікальна святиня. Це ікона «Вифлеємські младенці» — з часточками мощей немовлят, убитих після народження Сина Божого.

Тоді за наказом царя Ірода стра­тили 14 тисяч хлопчиків віком до двох років, — бо намагалися зна­йти і знищити Спасителя, в якому пра­витель побачив собі загрозу… Осо­бливо людно біля ікони 11 січня, коли згадуємо світлу пам’ять замордованих малят. Ці діти стали першими мучени­ками за Христа.

Жидичинський монастир має велич­ну історію. У ньому духовне життя заро­дилося ще до того, як хрестився Київ. Пережила свята обитель часи велико­го розквіту і страшної руїни… Сьогодні ченці намагаються відновити цілий мо­настирський комплекс, що існував тут колись. Уже відбудовано один зі скитів — Свято-Духівський, розташований побли­зу монастиря. Саме у скиті святого Духа розміщена ікона «Вифлеємські младен­ці».

— Образ було подаровано нам як по­жертву 2005 року, — розповів намісник Жидичинського Свято-Миколаївського монастиря ігумен Константин. — А малю­вала його одна луцька художниця. Знаю, що у владики Михаїла (митрополит Луць­кий і Волинський ПЦУ. — Авт.) були час­точки мощей вифлеємських младенців, тож хотіли, щоб вони були правильно по­шановані. От художниця зголосилася й намалювала ікону. Це її авторська робо­та, тим вона й унікальна. Крім того, зо­браження вифлеємських діток є дуже рідкісним, на нього мало де можна на­трапити.

Люди приходять до скиту, приклада­ються до ікони і мощей. Особливо час­то звертаються у молитві до Господа за здоров’я та добру долю своїх діток.

В Україні мощі вифлеємських младен­ців також зберігаються у Києво-Печер­ській лаврі. За свідченням давньохрис­тиянського письменника Оригена, який жив у III столітті після Різдва Христово­го, вже в той час Церква згадувала уби­тих вифлеємських немовлят. Пізніше, у 1200 році, у релігійних книгах згадуєть­ся, що частина мощей святих немовлят покоїлася у Вифлеємі в печері, а части­на — в одному з храмів Константинополя (нині Стамбула).

Схожі новини