Передплата 2024 ВЗ

Вихідного дня локдаун — для бізнесу нокдаун?

Жорсткий карантин запроваджено з 0 годин суботи до 0 годин понеділка. «Вікендовий локдаун» стартує уже 14-15 листопада

В Україні запроваджено «локдаун вихідного дня» — жорсткий карантин на суботу-неділю. Відповідне рішення прийняв Кабмін на своєму засіданні у середу, 11 листопада. Новація почне діяти вже цими вихідними, 14−15 листопада. Карантин вихідного дня запроваджується з нуля годин суботи до нуля годин понеділка. Працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки, ветеринарні аптеки, автозаправні станції, транспорт. Заклади громадського харчування працюватимуть лише на винос. Розважальні та масові заходи — під забороною.

«Це дає нам змогу хоч якось розірвати ланцюг передачі хвороби — через відсутність спілкування людей одне з одним», — сказав очільник МОЗ Максим Степанов.

На початку засідання Уряду прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що україн­ська економіка не витримає введення повного локдауну (тобто на весь тиждень. Авт.). Шмигаль зазначив, що нові обмеження неприємні та болісні для бізнесу, зокрема у ресторанній, розважальній та культурній сферах, тому уряд готовий підтримати під­приємців. Зокрема, повністю відновлюється та роз­ширюється компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм. А також уряд і Торговельно-промислова палата обговорюють можливість застосу­вання механізму визнання «карантину вихідного дня» форс-мажорною обставиною.

11 листопада, коли Кабінет Міністрів розглядав постанову стосовно запровадження карантину ви­хідного дня, у 22 великих містах України розпочалися протести представників малого і середнього бізнесу, зокрема рестораторів, працівників фітнес-індустрії. Адже саме у вихідні вони заробляють левову частку своїх доходів.

Масштабна акція протесту відбулася і у Львові, де близько пів тисячі працівників малого й серед­нього бізнесу прийшли під стіни Львівської ОДА. Це були молоді люди, працівники закладів громадського харчування, спорткомплексів, салонів, які тримали плакати «Карантин вихідного дня — це мільйони лю­дей без роботи» і «Нас мільйони — дайте працювати», а також били у «колотушки». «Ми не дамо нас за­крити! — заявила у своєму виступі активістка Тетяна Абрамова. — Ми навесні за свої кошти закуповували дезінфікувальні засоби, засоби захисту, своїми сила­ми організували розвезення лікарів на роботу. І тепер ви хочете закрити нас ще раз. Але в нас уже немає коштів! У влади є два варіанти розвитку подій. Пер­ший — зняття будь-яких обмежень для бізнесу, і тоді ми обіцяємо проводити сувору дезінфекцію, носити маски тощо. А якщо ні — тоді повний локдаун, але за законом, за Конституцією, з усіма грошовими допо­могами — кожному підприємцю!». (Цікаво, якби уряд справді виплатив такі грошові допомоги, підприємці не змушували б своїх найманих працівників на час карантину писати заяви про звільнення за власним бажанням? На жаль, навесні таких випадків було чи­мало).

Із огляду на масштабні протести підприємців, прем'єр-міністр Денис Шмигаль напередодні за­сідання Кабміну вирішив «підсолодити пілюлю». І написав у своєму ФБ, що «уряд готовий підставити плече, аби підтримати підприємців під час посилено­го карантину вихідного дня». І пообіцяв розширити програми підтримки, зокрема компенсувати частину зарплат робітникам через простій виробництва, за­провадити виплати на дітей для родин фізичних осіб-підприємців.

Попри це, у середу, 11 листопада, під Кабміном розгорнулася акція протесту рестораторів. Як пові­домила «Українська правда», організатори акції за­значили: протестують, бо після весняного локдауну їм ніхто не компенсував збитків. Тому багато закладів після завершення карантину так і не відкрилися. Ак­тивісти побоюються, що після наступного карантину закриється більшість закладів по всій Україні.

Схожі новини