Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Російська влада Феодосії нищить унікальний «Музей грошей»

Йде боротьба за приміщення: його планують виставити на аукціон і продати

У Феодосії є унікальний «Музей грошей», основою якого є приватна колекція феодосійця Олександра Олещука з понад 30 тисяч монет різних періодів історії Криму. Початок колекції поклала знахідка ще 90-х років в одному з будинків, який зносили. Там випадково виявили горщик з монетами минулого століття.

Олександр Олещук почав її розширювати і став професіоналом у царині нумізматики. Подібних музеїв в Україні небагато — є Одеський музей нумізматики, Музей монет України, Кам'янець-Подільський музей грошей, Музей Історії розвитку фінансової системи Дніпропетровської області. Але колекція Феодосійського музею унікальна, бо не повторюється з іншими музеями.

Та з 2019 року «Музей грошей» залишився без даху над головою. Ще у 2006 році між «Феодосійським музеєм грошей» і виконавчим комітетом Феодосійської міської ради України був укладений договір оренди приміщення по вулиці Куйбишева, 12. У 2016 році адміністрація Феодосії за угодою сторін договір розірвала. Директор музею Олександр Олещук неодноразово звертався до влади з проханням виділити приміщення під колекцію, але не знайшов підтримки.

Нинішня російська міська рада Феодосії не зацікавлена у вирішенні питання, а хоче отримати з музею за приміщення, яке вже давно у його користування, добрячий куш.

Місцева міська газета «Кафа» пише, що в міській адміністрації відбулося засідання круглого столу, на якому обговорювали долю «Музею грошей». Олександр Олещук вважає, що причина такого ставлення влади до музею у тому, що йде боротьба за приміщення. Його планують виставити на аукціон і продати.

Асоціація музеїв Криму підтримує Олександра Олещука. Однак чиновники стали вимагати, щоб Олександр Олещук передав всю колекцію в фонд музеїв. Вони стверджують, що колекція може стати музеєм тільки після включення її експонатів до складу недержавного музейного фонду Російської Федерації, а музейну цінність колекції може встановити тільки експертиза.

Тобто провести експертизу кожної монети, а їх в колекції налічується близько 30 тисяч. Вартість експертизи кожної монети від 500 рублів. Крім того, до кожної монети необхідно зробити докладний опис. Директору «Музею грошей» на таку роботу відвели всього тиждень, за який він явно не зможе її виконати.

Микола Семена для «Високого Замку».

Схожі новини