Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Терещук: «Людину шукають півроку, а потім призначають їй таку заставу – чи це нормально?»

Галицький райсуд Львова призначив причетному до підпалу машини журналістки Галини Терещук заставу «аж»…168 тисяч гривень

Голова Галицького суду Львова Ірина Волоско 18 серпня обрала запобіжний захід 43-річному експравоохоронцю Михайлові Чердаку, причетному до підпалу машини львівської кореспондентки «Радіо Свобода» Галини Терещук. Його заарештували з правом внесення застави у розмірі «аж»…168 тисяч гривень. Сума застави, м'яко кажучи, символічна.

«Людину шукають півроку, а потім призначають їй таку заставу — чи це нормально? — сказала Галина Терещук для „ВЗ“. — Це є свідченням нашого українського судочинства. Якщо суддя вважає, що це нормально… Півроку людину шукають, вона переховується, а потім суддя вважає, що цю людину можна випустити за якихось там 168 тисяч гривень! Не знаю, чи він вніс ту заставу. Взагалі не знаю, хто такий Чердак, хто такий Дмитренко. Слідство триває».

Нагадаємо, Михайла Чердака, причетного до підпалу автомобіля журналістки «Радіо Свобода», затримали напередодні. Від слідства він ховався сім місяців. Як повідомили прокурорка Львівської області Ірина Діденко та прес-служба СБУ, Служба безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури Львівської області викрила у Львові колишнього працівника Національної поліції, який, за версією слідства, у січні цього року організував підпал автомобіля журналістки «Радіо Свобода».

Оперативники спецслужби встановили місцезнаходження та на виконання рішення слідчого судді затримали зловмисника. У межах кримінального провадження за ч. 3 ст. 27 (співучасть у злочині) та ч. 2 ст. 347−1 (умисне знищення або пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України санкція за такий злочин — позбавлення волі на строк від 6 до 15 років.

Нагадаємо, підпал авто Mitsubishi Colt відомої журналістки Галини Терещук стався у ніч на 30 січня цього року на вул. Кубійовича у Львові. Через тиждень правоохоронці затримали в Одесі виконавця злочину — 19-річного жителя Хмельницького, тодішнього студента Львівської політехніки Якоба Сарахмана (пізніше його відрахували з вишу). Основна версія мотивів злочину - професійна діяльність журналістки. Сарахман зізнався, що підпалив авто Галини Терещук за «винагороду» — 5 тисяч грн. У ході слідства він назвав ім’я замовника — майора львівської поліції Михайла Чердака, який наразі звільнений із поліції. 25 травня Галицький райсуд Львова виніс Сарахману вирок: п'ять років позбавлення волі з випробувальним терміном три роки. Хлопець сприяв розслідуванню злочину, уклав угоду зі слідством. Цю угоду погодили і потерпілі у справі.

У справі фігурує ще одне прізвище — 48-річного безробітного, раніше судимого львів'янина Вадима Дмитренка. Його вважають замовником підпалу. В очікуванні суду він перебуває під домашнім арештом. Щодо двох підозрюваних — Михайла Чердака і Вадима Дмитренка — було порушено кримінальне провадження за статтею 347 (умисне пошкодження майна журналіста) Кримінального кодексу України.

Схожі новини