Передплата 2024 «Добра кухня»

«Побачимо девальвацію гривні й високу інфляцію»

Новим головою НБУ призначили очільника державного «Укргазбанку» Кирила Шевченка

Заради доступу до друкарського верстата Зеленський вирішив ризикнути співпрацею з МВФ. Після скандального звільнення Якова Смолія президент ще мав шанс урятувати ситуацію, призначивши незалежного голову НБУ. Однак дива не сталося. Зеленський запропонував кандидатуру Кирила Шевченка (на фото), який досі очолював «Укргазбанк». Верховна Рада 332 голосами «за» проголосувала за це призначення.

Тішить принаймні, що Шевченко не є ставлеником Коломойсько­го. Підтверджує це те, як активно нардеп від «Слуги народу» Дубінський і компанія лили бруд на Шевченка впро­довж останніх двох тижнів… Ідеальним кандидатом для олігарха Коломойсько­го був би Богдан Данилишин.

Окрім «слуг народу» та ОПЗЖ, за кандидатуру Шевченка голосувала та­кож «Батьківщина». Воно й не дивно, адже за часів прем’єрства Юлії Тимо­шенко Шевченко був її радником. Екс­перти вважають, що призначення Шев­ченка — не найгірший вибір, принаймні він професійний банкір. Але це не той кандидат, призначення якого могло би заспокоїти МВФ.

«У чому основна проблема з Кири­лом Шевченком? Питання не особис­то в ньому. Основна проблема — він буде залежним кандидатом, — написав економіст Сергій Фурса. — А це озна­чає, що політика НБУ зміниться. Зна­чить, „хотілки“ Офісу президента бу­дуть у пріоритеті. Це і дешеві кредити, які видаються своїм і які ніхто ніколи не повертає. Це і „продуктова“ емісія. І „понятний“ курс. Усе це закінчиться по­гано. Не зараз. Не відразу. Економіка України буде як жабка, яку не кидають в окріп, а варять на повільному вогні. І потім ми побачимо стандартну деваль­вацію і звично високу інфляцію. Нац­банк буде вирішувати проблеми Мінфі­ну з бюджетом і проблеми президента з рейтингом. Чи може Шевченко ста­ти незалежним? Навряд. Ми говоримо про людину, яка 10 років очолює дер­жавний банк в Україні. Людину, яка була радником Тимошенко ще 10 років тому. Такі люди знають толк в апаратній грі. І розуміють, коли треба слухатись на­чальника. І знають, що це важливіше, ніж проводити політику, результати якої не очевидні, а плюси ми побачимо не­скоро. Доля Смолія буде орієнтиром, що стається, коли ти робиш не так, як хоче Перший».

Схожі новини