Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість "Великого будівництва" - великий обман 

Післямова до візиту президента Зеленського на Закарпаття 

«ВЗ» вже повідомляв, що 9 травня Президент Володимир Зеленський на Закарпатті вшанував воїнів, які загинули під час визволення України від фашистських загарбників. Справжньою метою візиту гаранта до Ужгорода (уже другого протягом останнього місяця) був анонс програми «Великого будівництва». Чи то пак великого популізму, як вважають місцеві політики…

…Ще на летовищі на Зеленського чатувало кілька закарпатців з плакатами і надією на гаранта як на останню інстанцію. Проте силовики, які готували візит, людей обдурили, запустивши спочатку хибний кортеж аби мітингарі звільнили поле зору президента. А вже на Пагорбі слави правоохоронці цих же людей відтіснили і закрили собою подалі, аби гарант їх не побачив.

— Пам'ятаючи, що під час свого першого візиту на Закарпаття Зеленський вийшов біля аеропорту до громади, ми планували попросити президента втрутитися у бездіяльність обласного прокурора Володимира Гавилюка щодо переслідування родини підприємців, які змушені 8 років переховуватися у Грузії, — розповідає місцевий правозахисник Олександр Пересоляк. Також хотіли розповісти про те, як 9 років вірменський хлопець не може отримати громадянство України, маючи на руках рішення Верховного суду. Однак місцеві силовики зробили все, аби Зеленський нас не побачив…

Читайте також: Новим очільником Закарпатської ОДА призначили колишнього працівника СБУ

Після церемонії покладання квітів главу держави повезли на найбільший у Закарпатті КПП «Тиса», що веде в Угорщину. Показово ні голову облради Михайла Рівіса, ні донедавна в. о. голови ОДА Олексія Гетманенка до глави держави охорона не підпустила…

На КПП Зеленський став розповідати фантастичні речі, які насправді були ні чим іншим, як звичайним популізмом.

Президент, зокрема, розповів про амбітні плани «Великого будівництва», у результаті якого до кінця року на Закарпатті має бути завершено 17 об’єктів: 5 дитсадків, 5 шкіл і 7 стадіонів (спорткомплексів). Насправді ж, частина цих об’єктів не має навіть проєктів, є замороженою і здертою з програми попереднього глави держави Порошенка.

Фото: president.gov.ua
Фото: president.gov.ua

​— Це може здатися неймовірним, але 11 із 17 об’єктів взяті з передвиборчої програми Порошенка, яку озвучив і затвердив у березні 2019 року на Раді регіонального розвитку, яка відбулася на заводі «Джейбіл» біля Ужгорода, — розповідає екс-заступник голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас. — Я добре знаю, що роботи там почалися задовго до президентських виборів.

А ще на трьох об’єктах із цієї типу нової програми реконструкція за кошти ДФРР почалася ще при попередній владі у 2016 — 2018 роках. Із озвучених Зеленським об’єктів є тільки три нових — спортивні споруди у Мукачеві, Міжгір’ї та на Перечинщині. Але можу вас запевнити, що на них не те, що не виділено фінансування, а навіть проєкти не готові.

Ярослав Галас переконаний, що більшість із 17-ти об’єктів могли бути завершені ще минулого року, якби нова влада не завалила роботу, після чого, наприклад, 8,8 невикористаних мільйонів гривень ДФРР просто повернулися до Дербюджету.

Популізм Зеленського на цьому не закінчився. За словами Ярослава Галаса, жоден із названих президентом об’єктів не підпадає під визначення «Велике будівництво». Бо тільки два з них насправді будуються (дитсадок у селі Нижня Апша і спорткомплекс у селі Невицькому). Усе інше — лише реконструкція, ремонт та перепрофілювання. «Будівництво семи стадіонів» також перебільшення, адже мова йде лише про реконструкцію, а не будівництво трьох звичайних спортзалів у школах (один — басейн у гімназії, два — спорткомплекси і одна дитяча юнацько-спортивна школа). З них лише одне будівництво.

На українсько-угорському кордоні Зеленський запевняв, що «Велике будівництво триває попри карантинні заходи в Україні. 5 садків та 5 шкіл повинні бути готовими, незважаючи ні на що, щоб щасливі діти першого вересня пішли в нормальні умови.

Насправді на Закарпатті «велике будівництво» не триває, запевняє пан Галас. Через карантин на більшості об’єктів роботи призупинені, а на деяких навіть не готова проєктно-кошторисна документація. Екс-чиновник прогнозує, що п’ять садочків і п’ять шкіл точно не будуть готові до 1 вересня, бо у 7-ми з них навіть за проєктами орієнтовний термін здачі в експлуатацію — жовтень і грудень. Але й до кінця року вони не будуть зроблені, оскільки на них не закладене фінансування.

Одразу після президента про програму «Великого будівництва», не знаючи її реального стану, став говорити новопризначений закарпатський губернатор-чекіст Олексій Петров. Цікаво, хто з оточення підсунув їм обом розпіарену на всю Україну таку «жирну» свиню?

Ужгород

Схожі новини